ABD adalet Hong Kong özgürlük istiyor

ABD adalet  Hong Kong özgürlük istiyor
ABD’de Afro Amerikalı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine karşı düzenlenen protestolar kontrolden çıktı. Yağma ve yangınların ardından eylemlerde bir kişi öldü. Belediye Başkanı Ulusal Muhafızlardan yardım...

ABD’de Afro Amerikalı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine karşı düzenlenen protestolar kontrolden çıktı. Yağma ve yangınların ardından eylemlerde bir kişi öldü. Belediye Başkanı Ulusal Muhafızlardan yardım istedi.

Siyahi öfke dinmiyor… ABD’nin Minneapolis kentinde 46 yaşındaki Afroamerikalı George Floyd’ın polis tarafından gözaltına alınırken nefessiz bırakılarak öldürülmesine karşı düzenlenen protesto gösterileri devam ediyor. Ancak kentte barışçıl başlayan gösterilere şiddet olaylarının karıştığı, dükkanların yağmalandığı ve yakıldığı belirtiliyor. Amerikan basınına yansıyan görüntülerde polisin de göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve cop kullandığı görülüyor. Kentteki bazı dükkanlar yağmalanırken, bir kişinin bu sırada silahla vurularak öldürüldüğü açıklandıMinneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey’in de kontrol dışına çıkan olayların yatıştırılması için Ulusal Muhafızlar’dan yardım istediği bildirildi.
SORUŞTURMA SÜRÜYOR
FBI ve yerel savcılık yaptıkları ortak açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın ve bir dava açılmasının “en yüksek öncelikleri” olduğunu belirtti. ABD Başkanı Donald Trump da Twitter hesabından “Adalet için gerekenler yapılıyor” diyerek hızlı ve kapsamlı bir inceleme yapılacağı sözü verdi.

ONLARCA KEZ ŞİKAYET EDİLMİŞ

Floyd’u dakikalarca boğazına diziyle basarak öldüren polis memuru Derek Chauvin, görevden alındı. NBC News’e göre 44 yaşındaki Chauvin, hakkında defalarca resmen şikayet gelmiş olmasına ve hatta hakkında en az bir dava açılmış olmasına rağmen hiçbir zaman hakkında yasal işlem yapılmadı.

ÜNLÜLER: NEFES ALAMIYORUZ

Gösteri dünyasının ünlü isimleri de polisin 5 dakika boyunca nefessiz bırakarak öldürdü siyahi Floyd için tepki gösterdi:
NAOMI CAMPBELL: Kelimelerim tükendi. Ölen insanlarımıza üzülmekten bıktım ve yoruldum. Tacize uğrayanlar ve aşağılananlar olarak bu zorlu zamanlarda bir araya gelebileceğimizi düşündüm ancak bu koronavirüs geniş çaplı ırkçılığı yaymış gibi görünüyor. Nerede bitiyor? Siyahım ve gurur duyuyorum.
LEBRON JAMES: Los Angeles Lakers’ın yıldız oyuncusu James, polis şiddetine tepki çekmek için ABD ulusal marşı esnasında diz çöken ve o günden beri adeta NFL’den aforoz edilen Colin Kaepernick’in fotoğrafı ile Floyd’un boynuna dizini bastıran polisin fotoğrafını yan yana koydu ve “Şimdi anlıyor musun? Yoksa senin için hala bulanık mı? #UyanıkKal” ifadelerini kullanarak bir paylaşımda bulundu. Ünlü basketbolcu ayrıca “Nefes alamıyorum” yazan tişörtüyle fotoğrafını paylaştı.