ABD-Çin’nin “balon” krizi

ABD-Çin’nin “balon” krizi
ABD Savunma Bakanlığı, Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, ABD hava sahasındaki Çin casus balonuna...

ABD Savunma Bakanlığı, Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, ABD hava sahasındaki Çin casus balonuna ilişkin, "İcabına bakacağız" dedi.

Çin, balonun sivil araç olduğunu savundu.

Gazetecilere telekonferans yöntemi ile açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "ABD hükümeti, ABD anakıtası üzerinde yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit etti ve şu anda takip ediyor. Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) dahil ABD hükümeti balonu yakından izliyor. Balon şu anda sivil hava trafiğinin çok üzerinde bir irtifada ve yerdeki insanlar için herhangi bir fiziksel veya askeri tehdit teşkil etmiyor" ifadelerini kullandı.

Çinli yetkililer balonun Çin'e ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini savundu.

Balon krizi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pekin'e yapacağı ziyareti erteledi.