ABD ilk kez kültürel eseri Filistin’e iade etti

ABD ilk kez kültürel eseri Filistin’e iade etti
ABD, ilk kez yağmalanmış bir kültürel eseri Filistin Yönetimine iade etti. Demir Çağı’na tarihlenen ve fildişinden yapılmış kozmetik kaşık olan nesne, 5 Ocak’ta ülkesine geri dönüş töreninde teslim edildi.Arkeofili’nin...

ABD, ilk kez yağmalanmış bir kültürel eseri Filistin Yönetimine iade etti. Demir Çağı’na tarihlenen ve fildişinden yapılmış kozmetik kaşık olan nesne, 5 Ocak’ta ülkesine geri dönüş töreninde teslim edildi.

Arkeofili’nin haberine göre, ABD Filistin İşleri Ofisi’nden yapılan açıklamada, Beytüllahim’deki Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nda düzenlenen etkinliğe hem ABD’li hem de Filistinli yetkililerin katıldığı bildirildi. Açıklamada, tarihte ABD’den Filistin Yönetimi’ne bu tür bir iade olayının ilk kez yapıldığı belirtildi. ABD-Filistin ilişkisini güçlendirmede kültürel alışverişin önemini kabul eden ABD ve Filistin yetkilileri, kültürel miras ve tarihe karşılıklı saygı ve takdirlerini paylaştı.

Manhattan bölge savcılığından yapılan açıklamaya göre, kozmetik kaşığın tarihi MÖ 800 ila 700 yıllarına kadar uzanıyor. Bu kaşık, tanrılara veya ölülere adak olarak, ateşlere tütsü dökmek için kullanılıyordu.

Söz konusu kaşık, bölge savcılığının Aralık 2021’de 180 çalıntı öğeyi teslim eden ve eser edinme konusunda ömür boyu yasaklanan milyarder antika koleksiyoncusu Michael Steinhardt hakkındaki soruşturmasının bir parçası olarak ele geçirildi.