ABD, İran ve Türkiye merkezli şirketlere "teknoloji kaçakçılığı" yaptıkları gerekçesiyle yaptırım uyguladı

ABD, İran ve Türkiye merkezli şirketlere "teknoloji kaçakçılığı" yaptıkları gerekçesiyle yaptırım uyguladı
ABD, aralarında Türkiye merkezli bir şirketin de bulunduğu 4 şirkete ve 3 kişiye 'teknoloji kaçakçılığı' yaptıkları gerekçesiyle yaptırım uygulandığını açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı, İran Merkez Bankası'nın (CBI)...
ABD, aralarında Türkiye merkezli bir şirketin de bulunduğu 4 şirkete ve 3 kişiye 'teknoloji kaçakçılığı' yaptıkları gerekçesiyle yaptırım uygulandığını açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı, İran Merkez Bankası'nın (CBI) bir yan kuruluşu ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli iki kuruluşa ve Türkiye merkezli bir kuruluşa 'ABD teknolojisi kaçakçılığı yaptıkları' gerekçesiyle üç kişiye yaptırım uyguladığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, "Bu belirlemeler, ABD ihracat kısıtlamalarını ve yaptırımlarını ihlal ederek CBI tarafından kullanılmak üzere gelişmiş ABD teknolojisinin tedarikiyle bağlantılı üç kişiyi ve dört kuruluşu hedef alıyor" ifadeleri yer aldı. Yaptırım uygulanan şirket ve kişiler şöyle:

“CBI'nin bir yan kuruluşu olan İran merkezli Bilişim Hizmetleri Şirketi (ISC); bir ISC paravan şirketi olan BAE merkezli Advance Banking Solution Trading DMCC (ABS). BAE merkezli Freedom Star General Trading Co (LLC) ve Türkiye merkezli Ted Teknoloji Geliştirme Hizmetleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi.

ISC İcra Kurulu Başkanı Seyid Abutalib Nacefi, Freedom Star Başkanı Muhammed Rıza Hatemi ve Ted'in operasyonlarında yer alan Fransız/İran çifte vatandaşı ISC çalışanı Pouria Mirdamadi.”

Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu ABD Hazine Müsteşarı Brian Nelson ise, "İran Merkez Bankası, Orta Doğu'yu daha da istikrarsızlaştırmayı amaçlayan iki önemli aktör olan IRGC-QF ve Hizbullah'a mali destek sağlamada kritik bir rol oynadı" dedi.