ABD Kongresi, Türkiye raporunu güncelledi

ABD Kongresi, Türkiye raporunu güncelledi
ABD Kongresi, Türk-Amerikan ilişkileri üzerine Aralık 2022’de yayımladığı raporu güncelledi, iki ülke ilişkilerinde olumsuz etki yapabilecek ifade ve değerlendirmeler rapordan çıkarıldı.ABD Kongresi Araştırma Servisi, 22...

ABD Kongresi, Türk-Amerikan ilişkileri üzerine Aralık 2022’de yayımladığı raporu güncelledi, iki ülke ilişkilerinde olumsuz etki yapabilecek ifade ve değerlendirmeler rapordan çıkarıldı.

ABD Kongresi Araştırma Servisi, 22 Aralık 2022’de Jim Zamotti ve Clayton Thomas imzasıyla yayımladığı ve 30 Aralık 2022’de bazı eklemeler yaptığı “Türkiye: Arka Plan ve ABD ile İlişkiler» raporunu 9 Ocak’ta güncelledi. Kongre, Aralık 2022’de yayımlanan raporunun dilinde yumuşatmalar yaptı ve bazı detayları çıkararak raporu yeniden yayımladı.

Muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda iç politika ve ekonomi politikalarında belirli ölçüde bazı değişikliklerin olabileceği, yeni seçilmiş cumhurbaşkanının Erdoğan kadar Batı’nın aksine karar alma riski almayacağının beklenebileceği ifade edildi.

ALTILI MASA DETAYI
Aralık 2022 raporuna yapılan bir diğer müdahale de Türkiye’de 6 muhalefet partisinin ittifakına yönelik detayların çıkarılması oldu.

CHP ile bazı muhalefet partilerinin, 2023 genel seçimleri için yasama, yürütme, yargı üzerindeki etkilerini güçlendirmek üzere geniş bir muhalefet platformu kurduğunu ve bunların arasında daha önce AK Parti hükümetlerinde görev alan Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan’ın da yer aldığı ifadeleri, güncellenen raporda yer almadı.

Aralık 2022 raporunda iç politikayla ilgili kısımda, HDP’nin PKK terör örgütü ile iltisakı nedeniyle kapatılması için Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruya ve ABD yönetiminin buna verdiği tepkiye yer ayrıldı.