ABD ve Rusya’dan Türkiye’ye harekat uyarısı

ABD ve Rusya’dan Türkiye’ye harekat uyarısı
Türkiye’nin, Taksim saldırısının ardından Irak ve Suriye’ye yönelik operasyonuna ABD ve Rusya’dan tepki geldi. ABD, Pentagon harekata karşı çıkarken Beyaz Saray temkinli bir dil kullandı ve meşru müdafaa hakkına dikkat çekti....

Türkiye’nin, Taksim saldırısının ardından Irak ve Suriye’ye yönelik operasyonuna ABD ve Rusya’dan tepki geldi. ABD, Pentagon harekata karşı çıkarken Beyaz Saray temkinli bir dil kullandı ve meşru müdafaa hakkına dikkat çekti. Rusya da istikrarsızlığa yol açılmamasını istedi.

Reuters’a açıklamalarda bulunan bir ABD Dışişleri sözcüsü, “Türkiye’ye böyle operasyonların düzenlenmemesi konusunda çağrıda bulunduk. Tıpkı Suriyeli partnerlerimizi saldırılara veya gerilimi artırmaya karşı uyardığımız gibi. Suriye’de istikrarı bozan askeri hamlelere veya Irak hükümetiyle koordinesiz Irak’ın egemenliğini ihlal eden askeri hamlelere karşıyız. Suriye’ye yapılacak bir askeri operasyonun IŞİD’le mücadele üzerindeki etkileri konusundaki endişelerimizi Ankara’ya bildirdik” dedi.

PENTAGON VE BEYAZ SARAY’DAN FARKLI AÇIKLAMA
ABD Savunma Bakanlığı ile Beyaz Saray’dan harekata ilişkin yapılan açıklamalardaki farklılık dikkat çekti. Pentagon’dan dün öğle saatlerinde yapılan açıklamada, “Suriye ve Irak kuzeyine Türk hava saldırılarına ve Suriyeli Kürtlerin Türkiye’nin güneyine yeni saldırılar, IŞİD’e karşı mücadele ve grubun yeniden dirilmemesi gibi ortak hedefleri tehdit ediyor. ABD Savunma Bakanlığı, Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıran her türlü askeri hamleyi veya Irak hükümeti ile koordine edilmeden askeri faaliyetlerde bulunulmasını ve Irak egemenliğinin ihlal edilmesini reddediyor” denildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby ise “Türkiye, özellikle güneyinde meşru terör tehdidi nedeniyle muzdarip olmayı sürdürüyor. Tabii ki her türlü kendilerini ve vatandaşlarını savunma hakları var” açıklamasını yaptı.

Kirby, bölgedeki gelişmelerde kendilerini endişelendiren noktanın “SDG” adını verdikleri YPG/PKK’nın “DAEŞ ile mücadelesi” olduğunu belirterek, “Bölgedeki bir operasyon, ortağımız SDG’nin DAEŞ ile mücadele kabiliyetlerini kısıtlayabilir. SDG ile bunun için ortaklık yapıyoruz ve DAEŞ üzerinde baskıyı devam ettirmek istiyoruz” dedi.

KREMLİN’DEN DESTEKLİ UYARI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise açıklamasında, Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatın Türkiye’nin yasal hakkı olduğunu, güvenlik endişesinin anlaşılır olduğunu ve buna saygı duyduklarını söyledi.

Peskov, harekata ilişkin olarak Türkiye’nin hakkı olduğunu belirttikten sonra, “Bununla birlikte, tüm tarafları durumun ciddi şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabilecek adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz. Bu, bumerang gibi dönebilir ve güvenlik durumunu daha da zorlaştırabilir” uyarısında bulundu.