ABD'de çöken köprü sonrası ithalat durma noktasında

ABD'de çöken köprü sonrası ithalat durma noktasında
Kızıldeniz'deki çatışmaların neden olduğu deniz yoluyla mal sevkiyatı krizine şimdi de Baltimore Limanı eklendi. Köprü kazası sonucu kapatılan gemi trafiği, kabus senaryosunu gerçeğe dönüştürdü. Özellikle otomobil, kömür...
Kızıldeniz'deki çatışmaların neden olduğu deniz yoluyla mal sevkiyatı krizine şimdi de Baltimore Limanı eklendi. Köprü kazası sonucu kapatılan gemi trafiği, kabus senaryosunu gerçeğe dönüştürdü. Özellikle otomobil, kömür ve şeker gibi ürünlerin tedarikinde aksama bekleniyor.

Kızıldeniz'deki çatışmaların etkisiyle durma noktasına gelen deniz yoluyla mal sevkiyatı krizine Baltimore Limanı da eklendi. Baltimore kentinde bulunan Francis Scott Key Köprüsü, 26 Mart'ta Singapur merkezli Synergy Group tarafından işletilen, ancak Danimarkalı deniz taşımacılığı şirketi Maersk tarafından kiralanmış olan Dali adlı yük gemisinin çarpması sonucu çöktü. Yaklaşık 2,57 kilometre uzunluğundaki köprünün çökmesiyle birlikte köprüye çıkan tüm karayolları trafiğe kapatıldı ve Baltimore Limanı'ndaki gemi trafiği bir sonraki duyuruya kadar durduruldu.

Baltimore Limanı yetkilileri, gemi trafiğinin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını, ancak limanın kapalı olmadığını ve kamyonların terminallerdeki işlemlerine devam ettiğini bildirdi. Ne zaman yeniden trafiğe açılacağı ise belirsizliğini koruyor. Maersk tarafından yapılan açıklamada, köprünün hasar görmesi ve oluşan enkaz nedeniyle Baltimore'un Helen Delich Bentley Limanı'na ulaşmanın şimdilik mümkün olmadığı ifade edildi.

ABD Ulaştırma Bakanı Buttigieg, geminin yıktığı köprünün yeniden yapılmasının zaman alacağını belirtti. Şirketin bölgede güvenli geçiş sağlanana kadar Baltimore'u tüm hizmetlerinin dışında tutacağı açıklandı. Baltimore'a gidecek kargonun ise yakınlardaki diğer limanlardan boşaltılacağı ancak bu durumun gecikmelere neden olabileceği vurgulandı. Yetkililer, kazanın liman operasyonlarını aylarca etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı'nın verilerine göre, Baltimore Limanı toplam tonaj açısından ülkenin 17. en büyük limanı konumunda bulunuyor ve ticaret hacmi açısından ise ülkenin 9. en büyük limanıdır.