ABD’de enflasyon Türkiye’de dolar patladı

ABD’de enflasyon Türkiye’de dolar patladı
ABD’de tüketici enflasyonu nisanda yüzde 4,2 ile beklentileri aştı ve 2008 sonrasındaki 13 yılın zirvesine yükseldi. Güne 8,28’den başlayan dolar/TL kuru da enflasyon verisiyle 8,44’e yükseldi.ABD’de tüketici enflasyonu,...

ABD’de tüketici enflasyonu nisanda yüzde 4,2 ile beklentileri aştı ve 2008 sonrasındaki 13 yılın zirvesine yükseldi. Güne 8,28’den başlayan dolar/TL kuru da enflasyon verisiyle 8,44’e yükseldi.
ABD’de tüketici enflasyonu, nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,8, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artarak beklentilerin üzerine çıktı. Bloomberg anketinde, tüketici fiyatlarındaki artış beklentisi aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,6 seviyesindeydi. Yüzde 4,2’lik yıllık tüketici enflasyonu, ABD’de 2008 sonrasında kaydedilen en yüksek enflasyon oranı oldu. Yüzde 0,8’lik aylık enflasyon da, ülkede 2009 sonrasındaki en yüksek oran oldu.
FED’DEN AÇIKLAMA, KURDA ARTIŞ
ABD’de enflasyonun beklentileri aşması, ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasında sıkılaşmayı erkene çekebileceği endişelerini artırırken FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida, nisan ayına ilişkin enflasyon verilerinin kendisi için sürpriz olduğunu, gerekmesi durumunda enflasyonu hedeflenen seviyelere indirmek için adım atmaktan çekinmeyeceklerini belirtti.
Türkiye’de güne 8,28 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru, ABD’de enflasyon verisinin açıklanması sonrasında Türkiye’de piyasanın bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu akşam saatlerinde 8,44’e yükseldi.
ABD’de enflasyonun beklentileri aşmasının ardından ABD borsaları güne sert satışla başlarken, ABD hazine tahvili faizlerinde yükseliş görüldü.