ABD’de Katar yolsuzluk soruşturması genişliyor

ABD’de Katar yolsuzluk soruşturması genişliyor
ABD’nin eski Afganistan komutanı ve IŞİD’le Savaş Koalisyonu Temsilcisi olan Brookings Enstitüsü Başkanı Joe R. Allen’ın Katar lobisi yolsuzluğu soruşturması kapsamında elektronik verilerine el konuldu.ABD’nin eski Pakistan...

ABD’nin eski Afganistan komutanı ve IŞİD’le Savaş Koalisyonu Temsilcisi olan Brookings Enstitüsü Başkanı Joe R. Allen’ın Katar lobisi yolsuzluğu soruşturması kapsamında elektronik verilerine el konuldu.

ABD’nin eski Pakistan Büyükelçisi Richard G. Olson, geçen hafta hakkındaki suçlamaları kabul etmişti. Pakistan kökenli Amerikalı girişimci ve siyasi bağış toplayıcı Imaad Zuberi de suçlamaları kabul ederek, 2021’de üst düzey ABD hükümet yetkililerine yönelik yabancı lobicilik faaliyetlerini gizlemek için kayıtları tahrif etmekten 12 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

SIRA EMEKLİ GENERALDE
ABD’de Katar lobisi yolsuzluğuyla ilgili soruşturmanın çapı emekli bir dört yıldızlı generale dek genişledi. Körfez ülkelerinin abluka ve yaptırımına maruz kaldığı dönemde Katar için lobi yaptığı şüphesiyle ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’ın yürüttüğü soruşturma kapsamına alınan John R. Allen’ın elektronik verilerine FBI tarafından el konuldu.

Sputnik’in haberine göre, Barack Obama’nın başkanlığı döneminde 2011-13’te Afganistan’daki ABD ve NATO güçlerini komuta eden Allen, 2014-15’te IŞİD’le Savaşan Küresel Koalisyon’da ABD Başkanı Temsilcisi olarak çalıştı.

Associated Press’in (AP) incelediği federal mahkeme belgelerine göre, Katar adına yasadışı lobi kampanyasındaki rolüyle ilgili yalan ifade vermek ve suç kanıtı oluşturan belgeleri saklamakla itham edilen emekli deniz piyadesi generali hakkında ceza davası açılması kuvvetle muhtemel.

Emekli general hakkında arama emri çıkarılmasını talep eden FBI ajanı Babak Adib, Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası’na (FARA) atıfla “FARA ihlallerinin kasıtlı olduğuna dair önemli kanıtlar var” dedi. Adib, Allen’ın lobi kampanyasındaki rolünü ABD yetkililerine yanlış yansıttığını ve o sırada Katar hükümetiyle milyonlarca dolarlık iş anlaşmaları yürüttüğünü bildirmediğini belirtti. FBI’a göre 2020’de kolluk kuvvetlerine verdiği ifadede Katar için yaptığı çalışmalar hakkında yanlış bir versiyon sunan Allen, daha önce de büyük jüri mahkeme celbine icabet etmedi ve ilgili e-posta mesajlarını teslim etmedi.

Allen, Brookings Enstitüsü’ndeki resmi e-posta hesabını Katar’la iletişim için de kullanırken, kısa süre öncesine dek en büyük mali destekçilerinden biri Katar olan düşünce kuruluşundan ilk etapta konuyla ilgili sorulara yanıt gelmedi.