ABD’DE MAHKEME BİBER GAZINI YASAKLADI

ABD’DE MAHKEME BİBER GAZINI YASAKLADI
Amerika’da George Floyd adlı siyah Amerikalı’nın polisin gözaltı işlemi sonrası hayatını kaybetmesinin ardından başlayan polis karşıtı eylemler sürüyor. Son günlerde bu eylemlerin merkez noktalarından biri haline gelen...

Amerika’da George Floyd adlı siyah Amerikalı’nın polisin gözaltı işlemi sonrası hayatını kaybetmesinin ardından başlayan polis karşıtı eylemler sürüyor. Son günlerde bu eylemlerin merkez noktalarından biri haline gelen Seattle şehrinde bir yargıç dikkat çeken bir karara imza attı.
Bölge Mahkemesi Yargıcı Richard Jones aldığı bir kararla polisin eylemler sırasında göstericilere karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve benzeri maddeleri kullanmasını geçici olarak yasakladı.
Karar polisin eylemcilere karşı aşırı güç kullandığını savunan gruplar tarafından zafer olarak ilan edildi. Kararın gerekçesi olan dava “Siyahların Hayatı Önemlidir” isimli grup tarafından açılmıştı.
Yargıç aldığı kararla polisin biber, göz yaşartıcı gaz ya da benzeri yöntemler kullanmasını iki hafta süreyle yasaklamış oldu. Daha önce eylemcilere karşı orantısız güç kullanılmasından dolayı Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan ve Polis Şefi Carmen Best de protestoculardan özür dilemişlerdi.
ABD Başkanı Trump Seattle’da eylemcilerin dağıtılmamasını eleştirmiş, “Siz yapmazsanız oraya orduyu gönderir ben yaparım diyerek” yerel yöneticileri hem eleştirmiş hem de tehdit etmişti.

‘Kaybedersem giderim’

Polisin yetkilerinin sınırlandırılmasını isteyen protestoculara karşı sert görünse de Trump bazı istekleri tartışmaya açtı. Floyd’un ölümüne neden olan ‘Boğaza bastırma’ tekniği ile ilgili konuşan ABD Başkanı Başkan Donald Trump, polisin gözaltı esnasında zanlıların boğazına bastırarak hareketsiz bırakma yönteminin çoğu durumda yasaklanması gerektiğini söyledi. Trump, ’’Boğaza bastırma yöntemini sevmiyorum ama bazen, eğer tekseniz ve biriyle boğuşuyorsanız bu zor bir durum. Genel anlamda söylersem, bu yöntemin sona erdirilmesi bence çok iyi olacaktır’’ ifadesini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, rakibi Joe Biden’ın kendisi için söylediği “seçimde oy çalabilir” şeklindeki ifadelerine yanıt verdi. Fox News’e özel bir röportaj veren Trump, kendisi için Demokrat Parti aday adayı Biden’ın, “Seçimlerde oy çalmayı deneyebileceği” ve “Seçimi kaybetse dahi Beyaz Saray’dan ayrılmayı reddedebileceği” ifadelerinin hatırlatılması üzerine, “Kazanmazsam, kazanmam. O zaman başka şeyler yaparım. Ama bence kazanmazsam ülkemiz için çok üzücü olur” diye konuştu.