ABD'deki seçimler piyasaları tedirgin ediyor

ABD'deki seçimler piyasaları tedirgin ediyor
ABD'de gerçekleşecek başkanlık seçimlerinin piyasanın sakinliğini bozacağı öngörülüyor. Hisse senedi yatırımcıları, Başkan Joe Biden ile selefi Donald Trump arasında gergin yarışa sahne olacak kasım ayındaki ABD seçimlerinde...
ABD'de gerçekleşecek başkanlık seçimlerinin piyasanın sakinliğini bozacağı öngörülüyor. 

Hisse senedi yatırımcıları, Başkan Joe Biden ile selefi Donald Trump arasında gergin yarışa sahne olacak kasım ayındaki ABD seçimlerinde piyasa oynaklığının artmasını bekliyor.

Son anketler Biden ve Trump'ın başa baş gittiğini gösteriyor ve yatırımcılar genel olarak belirsizlikten hoşlanmadığı için piyasa oynaklığında artış öngörüyor.

Göstergeler piyasa karışıklığını fiyatlandırıyor

S&P 500 endeksindeki kısa vadeli dalgalanmalara ilişkin beklentileri ölçen ve "korku göstergesi" olarak adlandırılan Vix endeksinin değerine bağlı vadeli işlem sözleşmeleri, seçim döneminde piyasa stresinde bir artış olacağını fiyatlamaya başladı.

Benzer bir şekilde Avrupa'nın Euro Stoxx 50 endeksindeki oynaklığı takip eden VStoxx endeksinin fiyatlarında da benzer bir yıl sonu yükselişi söz konusu oldu.

Geçmişte yapılan seçimler de piyasalarda dalgalanmalara yol açmıştı. Trump'ın Kasım 2016'da Hillary Clinton'a karşı kazandığı sürpriz zafer sonrasında piyasalar sert dalgalanmıştı.Vix vadeli işlem eğrisinde, corona virüs salgını ve Kasım 2020 seçimlerinde de ani sıçralamalar görülmüştü.

Volatilite endeksini üreten borsa operatörü Cboe Global Markets'ten Mandy Xu, "Bu yıl yatırımcılar seçimleri geçmişte olduğundan çok daha erken fiyatlamaya başladılar" dedi.

Uzmanlar da dalgalanma öngörüyor

UBS analistleri geçen hafta kaleme aldıkları bir notta seçim yaklaştıkça "hisse senedi piyasası oynaklığında bir miktar artış görmenin sürpriz olmayacağını" belirtti.

HSBC hisse senedi stratejistleri Nicole Inui ve Alastair Pinder de pazartesi günü müşterilerine gönderdikleri notta, seçimler nedeniyle yılın ikinci yarısının "daha dalgalı" geçebileceğini söyledi.