ABD’deki sütlerde kuş gribi tespit edildi

ABD’deki sütlerde kuş gribi tespit edildi
ABD'nin Teksas, Kansas ve New Meksiko eyaletlerinde üretilen sütlerde kuş gribi tespit edildiABD'nin Teksas, Kansas ve New Meksiko eyaletlerinde üretilen sütlerde kuş gribi tespit edildi. ABD'li yetkililer, ülkenin süt tedarikinin güvenli...
ABD'nin Teksas, Kansas ve New Meksiko eyaletlerinde üretilen sütlerde kuş gribi tespit edildi

ABD'nin Teksas, Kansas ve New Meksiko eyaletlerinde üretilen sütlerde kuş gribi tespit edildi. ABD'li yetkililer, ülkenin süt tedarikinin güvenli olduğunu ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi dolayısıyla halka yönelik riskin düşük olduğunu bildirdi.

The Guardian'ın aktardığına göre, konuya ilişkin olarak dün açıklama yapan yetkililer, Teksas ve Kansas'taki ineklerden gelen sütlerin kuş gribi testinin pozitif çıktığını bildirirken, bu vakayla birlikte, ABD'deki besi hayvanları ve ürünlerinde ilk defa kuş gribine rastlanmış olduğuna inanılıyor. ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ise açıklamasında 'ticari süt tedarikinin güvenli olduğunu ve halka yönelik riskin düşük olduğunu' belirtti.

2022'den bu yana 30 milyon kuş öldürüldü

Teksas Hayvan Sağlığı Komisyonu, tespit edilen virüsün, kuşlarda salgına sebep olan ve zaman zaman insanları da enfekte eden H5N1'in bir türü olduğunu teyit etti. Bir hafta önce de Minnesota'daki yetkililer, bir çiftlikteki keçilerde kuş gribi bulunduğunu açıklamıştı.

ABD Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, süte uygulanan pastörize etme işleminin virüsleri ve diğer bakterileri öldürdüğü ve bu işlemin eyaletler arası ticaret yoluyla satılan süt için şart koşulduğu hatırlatıldı. Bakanlığın açıklamasında, "Bu aşamada, ticari süt tedarikinin güvenliği ya da bu durumun tüketici sağlığına bir risk oluşturacağı konusunda bir endişe bulunmuyor" ifadelerine yer verildi.

Teksas'taki federal hükümet de besi hayvanlarında yapılan testlerde, virüste insanlara daha kolay bir şekilde yayılmasına yardımcı olacak herhangi bir değişiklik tespit edilmediğini bildirdi. Uzmanlar, enfekte olmuş besi hayvanlarının 7 ila 10 gün içinde kendi kendilerine iyileşebileceğine işaret ediyor. Söz konusu hastalık kanatlı hayvanlar arasında yayıldığında ise hayvanlar önlem olarak öldürülüyor. 2022 yılından bu yana ABD'de bu sebeple yaklaşık 30 milyon kuşun öldürüldüğü tahmin ediliyor.