ABD’den S-400 YAPTIRIMI

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’ye, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uyguladığını açıkladı. Bu kararla Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yaptırım listesine alındı.
ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD’den ihracat lisansı, ABD’li ve uluslararası finans kuruluşlarından da kredi alamayacak.
Yaptırım listesinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Serhat Gençoğlu ile Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit de yer aldı.
Yaptırım listesindeki kişilerin ABD’deki mal varlıklarının dondurulacağı ve bu kişilere vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.
Bu açıklamanın ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Uyarılarımıza rağmen Türkiye, Rusya’dan S-400 sistemi satın alma ve test etme çalışmalarına devam etti. Bugün Türkiye’nin Savunma Sanayii Başkanlığı’na uygulanan yaptırımlar, ABD’nin CAATSA’yı tam olarak uygulayacağını gösteriyor. Rusya’nın savunma sektörü ile önemli işlemlere müsamaha göstermeyeceğiz” açıklaması yaptı.

UMURUMUZDA DEĞİL

Yaptırım listesindeki isim olan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, CNN Türk’e bağlanarak kararla ilgili açıklamalarda bulundu. Kararın Türkiye’nin hedeflerini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Demir, “Bizim zaten beklediğimiz, çok da umurumda olmayan bir karardı. Bu kararlar doğrultusundaki uygulamalar uzun zamandır gündemde ve yapılıyor. Her zorluk bizi daha da güçlendirir. Bu karar bizi daha azimli çalışmaya itecek” diye yanıt verdi.

MUKABELEDE BULUNULACAKTIR

Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin bu kararına, “ABD’nin Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Açıklamada, “Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır” ifadesi de kullanıldı.

KARAR YASA DIŞI

Rusya ise yaptığı açıklamada ABD’nin bu kararının ,”yasa dışı” olduğunu aktardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu kararın, “yasa dışı ve uluslararası kanunlara karşı kibirli bir tutum sergilediğini” belirtti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top