ABD'den Türkiye destekli Suriyeli gruplara yeni yaptırımlar: Türkiye'deki ticari faaliyetleri de hedefte

ABD'den Türkiye destekli Suriyeli gruplara yeni yaptırımlar: Türkiye'deki ticari faaliyetleri de hedefte
ABD, Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'de insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanan Türkiye destekli iki Suriyeli milis grubuna ve bu grupların liderlerine yeni yaptırımlar açıkladı. Bu grupların liderlerinin Türkiye'deki ticari faaliyetleri...

ABD, Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'de insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanan Türkiye destekli iki Suriyeli milis grubuna ve bu grupların liderlerine yeni yaptırımlar açıkladı. Bu grupların liderlerinin Türkiye'deki ticari faaliyetleri de hedef alındı.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, Suriye'nin kuzeyindeki Afrin ilçesinde faaliyet gösteren, Türkiye'nin desteklediği Beşar Esad yönetimine muhalif Süleyman Şah Tugayı ve Hamza Tümeni'ne ayrıca bu silahlı grupların liderleri olan Muhammed Hüseyin el Casim ve Velid Hüseyin el Casim’le birlikte Seyf Bulad Ebubekir'e yaptırım uyguladığını açıkladı.

Söz konusu gruplar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgeye düzenlediği "Zeytin Dalı Harekatı"ndan bu yana Afrin ilçesini kontrolü altında tutuyor. TSK ve ÖSO'nun birlikte yaptığı bu askeri harekat YPG güçlerini ve binlerce Kürt sivili bölgeden sürmüştü.

Yaptırımlarda iki grup insan kaçırma, cinsel saldırı ve işkence ile suçlandı

Süleyman Şah Tugayı, başta Afrin'in Kürt sakinleri olmak üzere bölge sakinlerini evlerini terk etmeye ve kaçmaya zorlamak ya da "mülklerini veya aile üyelerini geri almak için büyük fidyeler ödemeye" zorlamak için kaçırmak ve gasp etmekle suçlandı. ABD Hazinesi, Hamza Tümeni'nin de fidye için kaçırılan ve işkence ile cinsel istismara uğrayan mağdurları tuttuğu gözaltı merkezlerinin işletilmesinde de rol oynadığını söyledi.

"Süleyman Şah Tugayı muhtemelen yılda on milyonlarca dolar gelir elde etti"

Bakanlık, Süleyman Şah Tugayı'nı yöneten Muhammed Hüseyin el Casim'in, kontrolündeki savaşçılara Kürt sakinleri yerlerinden etmeleri ve mülklerini bölge dışından gelen ve tugay savaşçılarıyla genellikle akraba olan Suriyelilere vermeleri emrini verdiği iddia ediliyor. ABD Hazinesi El Casim'in insan kaçırma, el koyma ve fidye yoluyla "muhtemelen yılda on milyonlarca dolar gelir elde ettiğini" tahmin ettiğini söyledi.

"Türkiye'deki ticari faaliyetleri de yaptırım listesinde"

Süleyman Şah Tugayı'nı yöneten El Casim'in Türkiye'de bulunan araba galerisi Al-Safir Oto da listede yer aldı zira El Casim'in parasını buraya yatırdığı iddia ediliyor. Duyuruya göre, tugayının komutanları bayiliğin farklı şubelerini yönetiyordu. Bayi, Ahrar El Şarkiye grubunun başındaki yaptırımlara tabi milis lideri Ahmed İhsan Feyyad El Hayes'e aitti. Bölgedeki askeri harekatlarda Türk ordusuna eşlik eden ve kendisini Suriye Milli Ordusu olarak tanımlayan grubun çatısı altındaki Ahrar El Şarkiye (Doğu'nun Özgürleri) Suriyeli Kürt politikacı Hevrin Halef'in öldürülmesinden sorumlu tutulmuş ve ABD'nin aptırım listesine daha önce alınmıştı.

Süleyman Şah Tugayı'nı yöneten El Casim'in küçük erkek kardeşi Velid Hüseyin el Casim ise ABD Hazinesi tarafından 2020 yılında fidye ödeyemeyen bir mahkumu öldürmenin yanı sıra çeşitli cinsel saldırı vakalarıyla suçlandı.

Hamza Tümeni lideri Seyf Bulad Ebu Bekir ise "yerel halka yönelik acımasız baskı" nedeniyle yaptırıma tabi tutuldu. Açıklamada, Ebu Bekir'in Kürt kadınlarının kaçırılması ve mahkumlara ağır şekilde kötü davranılması, bazen de öldürülmesi olaylarına karıştığı açıklandı.