ABD'den Türkiye'ye ilk yanıt: Suriye'nin kuzeyindeki askeri tırmanış endişe verici

ABD'den Türkiye'ye ilk yanıt: Suriye'nin kuzeyindeki askeri tırmanış endişe verici
Ankara'da İçişleri Bakanlığı’na yapılan saldırının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan gelen ' Irak ve Suriye’deki PKK/YPG’ye ait tesisler meşru hedeftir, üçüncü tarafların PKK/YPG’li tesislerden ve şahıslardan...

Ankara'da İçişleri Bakanlığı’na yapılan saldırının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan gelen ' Irak ve Suriye’deki PKK/YPG’ye ait tesisler meşru hedeftir, üçüncü tarafların PKK/YPG’li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum' açıklaması Suriye'nin kuzeyine yeni operasyon sinyali olarak yorumlanmıştı. Açıklamaların ardından gözlerin çevrildiği ABD'den ilk tepki geldi.

Hürriyet ve CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy, kendisine konuşan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Halkla İlişkiler Yardımcısı Patrick S. Ryder’ın mesajlarını aktardı.

Ryder'ın açıklamaları şöyle:

“Türkiye ve Türk halkının ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınmış PKK ile mücadelesinde NATO müttefiki Türkiye’nin yanındayız. Her türlü terör eylemini kınıyor. PKK’nın meşru güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul ediyoruz. Öte yandan Suriye’nin Kuzey’indeki durumu yakından gözlemlemeye devam ediyoruz. Orada yaşanacak askeri tırmanmanın sivil nüfusa ve IŞİD’in kalıcı maliyetini güden koalisyon operasyonuna getirebileceği muhtemel etkiler konusunda endişelerimizi sürdürüyoruz. Dikkatlerin kritik görevden ayrılması istikrarsızlık yaratıyor. IŞİD’in yeniden ortaya çıkma riskini artırıyor. Bu nedenle gerginliklerin azaltılması, ateşkeslerin sürdürülmesini savunmaya devam ediyoruz.”

Milli Savunma Bakanlığı, (MSB), kaynakları "Askeri yöntemlerle hedeflerin ele geçirilmesinde birçok hareket tarzı var. Tek seçenek kara harekatı değil" açıklamasını yapmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı'nda dün İçişleri ve Dışişleri Bakanları ile MİT Başkanı ve Genelkurmay Başkanı'nın da katılımıyla gerçekleştirilen "güvenlik toplantısı" sonrası Suriye’nin kuzeyine operasyon yapılabileceği yorumları yapılmıştı.

NTV'nin haberine göre de Suriye’de PKK/YPG’nin kontrolündeki Kamışlı’da art arda patlamalar meydana geldi. Patlamalar, sınır komşusu olan Mardin’in Nusaybin ilçesinden görüntülendi.

Alman medya kuruluşu Deutche Welle de Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelere SİHA operasyonları düzenlendiğini, en az sekiz kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.