ABD’YE FÜZELi YANIT

ABD’YE FÜZELi YANIT
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin CAATSA yaptırımlarını eleştirerek, amacın Türkiye’nin savunma sanayisinde başlattığı atılımların önünü kesmek ve Türkiye’yi bağımlı kılmak olduğunu savundu. Erdoğan, yaptırımlara...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin CAATSA yaptırımlarını eleştirerek, amacın Türkiye’nin savunma sanayisinde başlattığı atılımların önünü kesmek ve Türkiye’yi bağımlı kılmak olduğunu savundu. Erdoğan, yaptırımlara rağmen Türkiye’nin savunma sanayiine yatırımları desteklemeye devam edeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen “ilk milli ve yerli” hava savunma füze sistemi HİSAR-A+’nın envantere giriş öncesi son kabul testinin yapıldığını duyurdu ve füzenin atış testlerine ait görüntüler yayınladı. Erdoğan, yaptırımlara karşılık atılacak adımlardan ise bahsetmedi.
Erdoğan, ABD’nin Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) yönelik ilan ettiği yaptırımlarla ilgili olarak, “Bu karar, ülkemizin egemenlik haklarına yönelik aleni bir saldırıdır” dedi.
Washington’ın ilan ettiği yaptırımlar, SSB’ye mal ve teknoloji alanlarında ihracat lisansı verilmesini yasaklıyor.
İLK KEZ TÜRKİYE’YE UYGULANDI
Erdoğan, CAATSA’nın ilk kez bir NATO üyesi olarak Türkiye’ye uygulandığını belirterek, “Bu sistemleri almak için şartlarımızın hiçbirini karşılamayan ABD, ihtiyacımızı başka bir yerden karşıladık diye yaptırım silahını çekmiştir” değerlendirmesinde bulundu. Cumhurbaşkanı, yaptırımların asıl amacının, “Türkiye’nin savunma sanayisinde başlattığı atılımların önünü keserek Türkiye’yi bağımlı hale getirmek” olduğunu savundu.
SSB Başkanı İsmail Demir’e ve ekibine daha çok sahip çıkacaklarını söyleyen Erdoğan, “Bu yaptırım kararıyla her alanda küresel liderlik seviyesine çıkacak savunma sanayisi inşa etme yolunda adımlarımızı hızlandıracağız… Savunma sanayimizi her bakımdan bağımsız hale getirmek için dünkünün iki kat fazlasıyla çalışacağız” dedi.

Yaptırımlardan etkilenmeyeceğiz

ABD’nin yaptırım uygulanacaklar listesinde bulunan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “ABD’nin yaptırım kararlarından etkilenmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.
Demir, “Savunma Sanayii Başkanlığı olarak 700’den fazla proje üzerinde çalıştığınızı biliyoruz. ABD’nin yaptırım kararı bu projeleri nasıl etkileyecek?” sorusuna, “Bu kararla beraber etkilenen bazı alanlar, gözümüzden kaçmış bazı bileşenler varsa, bu da o anlamda hayırlı oluyor. Çünkü onları da bizim dikkatimize getiriyor. Biz farkında değilizdir. Bu da bir işaret fişeği olup, bunu da yerleştiririz hiç problem değil” yanıtını verdi.