ABD'ye kaçmışlardı: Yazar Eylem Tok ve oğlu Türkiye'ye iade edilecek mi?

ABD'ye kaçmışlardı: Yazar Eylem Tok ve oğlu Türkiye'ye iade edilecek mi?
İstanbul’da emniyet şeridinde arızalı araçlarını kontrol eden gruba çarpan 16 yaşındaki sürücünün ve annesi Eylem Tok'un önce Mısır'a daha sonra ABD'ye kaçtıkları ortaya çıkmıştı. Adalet Bakanlığı, Eylem Tok ve...
İstanbul’da emniyet şeridinde arızalı araçlarını kontrol eden gruba çarpan 16 yaşındaki sürücünün ve annesi Eylem Tok'un önce Mısır'a daha sonra ABD'ye kaçtıkları ortaya çıkmıştı. Adalet Bakanlığı, Eylem Tok ve oğlunun yakalanması için Kırmızı Bülten çıkardığını duyurmuştu. ABD, Eylem Tok ve oğlu T.C.'yi Türkiye'ye iade edecek mi?

Gazete Pencere Haber Merkezi

İstanbul Eyüpsultan'da 1 Mart 2024 tarihinde saat 23.50 sıralarında meydana gelen olayda 17 yaşındaki T.C.'nin kullandığı cip, arıza nedeniyle emniyet şeridinde bulunan 3 ATV aracına çarpmış ve kazada Oğuz Murat Acı hayatını kaybederken 4 kişi de yaralanmıştı.

Oğuz Murat Acı'nın ölümüne neden olan 17 yaşındaki T.C. ve onu Mısır'a kaçıran annesi yazar Eylem Tok hakkında tutuklama kararı verildi.

Kararı duyuran Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmanın titizlikle yürütüldüğünü anlatan Tunç, şu bilgileri verdi: 

"2 Mart tarihinde saat 03.50’de uçakla Mısır’a gittikleri tespit edilen T.C. ve annesinin Türkiye’ye iadesi için Mısır adli makamlarıyla temasa geçilmiş ve iade süreci başlatılarak şüpheliler hakkında kırmızı bülten talep edilmiştir. Mısır İnterpol’ü tarafından şahısların Mısır’dan ABD istikametine çıkış yaptıklarının bildirilmesi üzerine, adı geçenlerin ABD’den ülkemize iadesi amacıyla hazırlanan geçici tutuklama talep evrakı hem diplomatik kanaldan hem de İnterpol aracılığıyla ABD yetkili makamlarına iletilmiştir. İade süreci ve adli soruşturma titizlikle takip edilmektedir. Kazada hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum."

Eylem Tok ve oğlu T.C., Türkiye'ye iade edilecek mi?

Türkiye'nin INTERPOL aracılığıyla yaptığı iade başvurusuna ABD ne yanıt verecek?

NTV'nin Washington Temsilcisi Gazeteci Hüseyin Günay, merak edilen soruların yanıtını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda verdi.

Türkiye ve ABD arasında suçluların iadesi konusunda yardımlaşma olduğunu ancak ABD'nin kendi pasaportunu taşıyanları genelde iade etmeyi tercih etmediğine dikkat çekti.

Suçun boyutuna göre ABD'nin iade etmek yerine bazen yargılamayı kendi adli makamlarının yaptığının altını çizen Günay, Eylem Tok ve oğlu için de bu şartların geçerli olduğunu ifade etti.