ABD’ye, “Kimyasal maddeli provokasyon” suçlaması

ABD’ye, “Kimyasal maddeli provokasyon” suçlaması
NATO’nun doğuya doğru genişleme çabası, eski Sovyet cumhuriyetleriyle kurulan ilişkiler, Ukrayna sınırında yaşanan gerginlik Rusya’yı Batı’ya karşı daha sert tutum almasıyla büyüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,...

NATO’nun doğuya doğru genişleme çabası, eski Sovyet cumhuriyetleriyle kurulan ilişkiler, Ukrayna sınırında yaşanan gerginlik Rusya’yı Batı’ya karşı daha sert tutum almasıyla büyüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’da gerilimin tırmanmasından Washington’u sorumlu tuttu ve hasmane tutuma karşı uygun önlemleri alacaklarını söyledi.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise sert tepkinin yanı sıra Amerika’ya bir de suçlamada bulundu. Şoygu, Donetsk bölgesinde bulunan özel Amerikan askeri şirketlerinin Ukrayna›nın doğusunda kimyasal maddeli provokasyon hazırlığında olduklarını iddia etti.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı’nın genişletilmiş yönetim toplantısında konuşan Putin, ABD ve NATO’nun Rusya sınırlarına yakın bölgelerdeki askeri faaliyetlerine tepki gösterdi. Putin, ülkenin güvenliğini ve egemenliğini sağlamak için her türlü hakka sahip olduklarını vurguladı.

NATO’YA FÜZE UYARISI
ABD’nin küresel füze savunma unsurlarının Rusya sınırları yakınına konuşlandırılmasından ve NATO’nun planlı ve plansız büyük ölçekli tatbikatlarından endişe duyduklarını belirten Putin, “Eğer NATO altyapısı yaklaşmaya devam ederse, ABD ve NATO’nun füze kompleksleri Ukrayna’ya gelirse, Moskova’ya kadar uçuş süresi 7-10 dakikaya, hipersonik füze konuşlandırılırsa 5 dakikaya kadar düşecek. Bu, Rusya için en ciddi meydan okuma» ifadelerini kullandı.

Avrupa’daki gerilimin sorumlusu olarak ABD’yi işaret eden Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlişkilerimiz iyiyken ABD, Kuzey Kafkasya’da ayrılıkçı hareketi destekledi, NATO’yu genişletti, füze savunma sistemlerinin sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmalardan çekildi. ABD, tüm bu eylemleri Soğuk Savaş’taki sözde zaferin coşkusu ve o dönemki durumun yanlış değerlendirilmesi nedeniyle gerçekleştirdi. Bugün ise bazı şeylere çözüm bulmak zorunda olduğumuz bir durumdayız.”

ARTIK BIKTIK
Batılı ülkelerin kendi güvenliklerini sağlamak da dahil çeşitli bahanelerle kendi topraklarından binlerce kilometre ötede faaliyet yürüttüklerine dikkat çeken Putin, “Uluslararası hukuk ve BM Şartı onlar için engel çıkardığında, tüm bunları eskimiş, gereksiz addediyorlar, kendi çıkarlarına uygun olduğundaysa uluslararası hukuk normlarına ve BM Şartı’na atıf yapılıyor. Bu manipülasyonlardan bıktık» dedi.

TAVİZ VERECEK YER KALMADI
ABD’nin silahlarını Ukrayna’ya konuşlandırması halinde Kiev’i Kırım’a saldırmaya itebileceğini söyleyen Putin, “Ukrayna’ya hipersonik silah konuşlandıracaklar ve onun koruması altında komşu ülkedeki aşırılık yanlılarını silahlandırıp Rusya’nın, Kırım gibi bazı Rus bölgelerinin üzerine sürecekler. Ancak artık taviz verecek yer kalmadığını anlamalılar” ifadesini kullandı.

KİMYASAL PROVOKASYON HAZIRLIĞI
Aynı toplantıda konuşan Rusya Savunma Bakanı Şoygu ise Donetsk bölgesinde bulunan özel Amerikan askeri şirketlerinin Ukrayna›nın doğusunda kimyasal maddeli provokasyon hazırlığında olduklarını savundu. Şoygu, “Tespit edilemeyen kimyasal bileşenlerin bulunduğu depolama tankları, provokasyon yapmak üzere Avdeyevka ve Krasnıy Liman şehirlerine ulaştırıldı” iddiasında bulundu.

ABD’nin Rusya sınırlarının yakınında askeri varlığını artırdığına dikkat çeken Şoygu, “Dünyada askeri-politik gerilim tırmanmaya devam ediyor. Rusya’nın batı ve doğu sınırlarında tansiyon yükseliyor. ABD, Rusya sınırlarının yakınındaki öncü askeri varlığını artırıyor. Doğu Avrupa ülkelerinde, toplam sayısı yaklaşık 8 bin asker olan Amerikan birlikleri dönüşümlü olarak konuşlandırılıyor” dedi. Orgeneral Şoygu sözlerini şöyle sürdürdü:

NÜKLEER FÜZE ATIŞLARI YAPILIYOR
“ABD ve NATO, Rusya yakınlarındaki askeri eğitim faaliyetlerinin boyutunu ve yoğunluğunu kasıtlı olarak artırıyor. Bu tatbikatlarda giderek artan sıklıkla stratejik uçaklar kullanılıyor, bizdeki tesislere yönelik göreceli nükleer füze atışları icra ediliyor. Uçaklarının Rusya sınırlarının yakınındaki uçuşlarının sayısı iki katından fazla arttı.”

DİPLOMASİ VE FÜZE DENEMESİ

Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınakla birlikte artan gerginliğin ardından Rus ve ABD’li diplomatların, Rusya’nın istediği güvenlik garantileri konusunda temaslara başladıkları ifade edildi.

Putin askeri üst düzey yetkililerle toplantısındayken Rus ordusu da Japon Denizi’nde bir füze denemesi yaptı. RIA haber ajansının haberine göre, bir Rus denizaltından fırlatılan Kalibr füzesi, bin kilometre uzaklıktaki hedefine başarıyla ulaştı. Füze denemesinin Rusya deniz kuvvetlerinin bölgedeki tatbikatı çerçevesinde yapıldığı ifade edildi.