"Acı reçeteye rağmen enflasyon düşmeyecek"

"Acı reçeteye rağmen enflasyon düşmeyecek"
Yeni ekonomi yönetimi; enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı ve öngörülebilir ekonomi vaatleriyle işe koyulmuşken art arda gelen zam haberleriyle vatandaşın yüzü bir kez daha düştü. Ekonomist Selva Demiralp, "Ödenen maliyete...

Yeni ekonomi yönetimi; enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı ve öngörülebilir ekonomi vaatleriyle işe koyulmuşken art arda gelen zam haberleriyle vatandaşın yüzü bir kez daha düştü. Ekonomist Selva Demiralp, "Ödenen maliyete karşılık enflasyon da düşmeyecek" tespitini yaptı.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararnamelerle KDV’de uygulanan yüzde 8’lik dilim, yüzde 10’a; yüzde 18’lik dilim de yüzde 20’ye yükseltildi.

Buna göre, sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkarıldı.

Öte yandan, yurt dışından kişisel kullanım amacıyla getirilen telefonlara uygulanan izin harcı 20 bin TL olarak belirlendi.

TIKLAYIN: İğneden ipliğe zam yağmuru başladı: İşte yeni dönemdeki vergi artışları

Asgari Ücret temmuz ayından itibaren 11 bin 402 lira olarak güncellenmişti. Bunun yanı sıra TÜİK'in açıkladığı enflasyon farkıyla hükümet en düşük memur maaşının 22 bin lira olmasını öngören teklifi Meclis'e sundu.

Ancak işçi ve memur, zamlı maaşlarını almadan tüketime gelen zamlar Resmi Gazete'te yayımlandı.

Acı reçetenin maliyeti halka ödetilecek

Ekonomist Selva Demiralp, konuyla ilgili, "Bir süredir acı reçetenin maliyetinin asgariye indirilmesi ve bu maliyetin düşük gelir gruplarına ödetilmemesine yönelik vurgu yapıyorum. Ancak görünen o ki bir kez daha düşük gelir gruplarını korumak öncelik olmayacak. (KDV zammı buna işaret ediyor.) Ödenen maliyete karşılık enflasyon da düşmeyecek. (PPK özeti bunun sinyalini veriyor)." yorumunda bulundu.