Acılarla dolu 100 gün

Acılarla dolu 100 gün
Rusya’nın, 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarını işgal etmesiyle başlayan savaş bugün 100. gününü doldurdu. ABD ve Avrupa ülkelerinin yaptırımlarına rağmen işgalden vazgeçmeyen Rusya, Ukrayna’da beklemediği bir direnişle...

Rusya’nın, 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarını işgal etmesiyle başlayan savaş bugün 100. gününü doldurdu. ABD ve Avrupa ülkelerinin yaptırımlarına rağmen işgalden vazgeçmeyen Rusya, Ukrayna’da beklemediği bir direnişle karşılaştı. Rusya, geride kalan 100 gün içinde planladığı noktaya ulaşmakta zorlanınca güçlerini ayrılıkçı bölgeler olan Luhank ve Donetsk’e yönlendirdi.

Savaşın 5. gününde çatışmalar sürerken Belarus’ta ilk müzakere masası kuruldu ancak herhangi bir ilerleme kaydedilemedi. Rusya, başta Kiev olmak üzere Ukrayna’nın şehirlerine ağır saldırılarda bulunurken çok sayıda insan hayatını kaybetti, evinden yurdundan oldu, göç etmek zorunda kaldı.

Türkiye’nin girişimiyle bu kez Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez 29 Mart’ta İstanbul’da bir araya geldi, barış yolunda ufak da olsa adımlar atıldı. Ancak bugüne kadar savaşı durdurabilecek bir çözüme ulaşılamadı.

SAVAŞTA SON DURUM
Mariupol’deki 40 günü aşan direnişi kıran Rus güçleri kentin kontrolünü tamamen sağlamalarının ardından sonraki hedeflerine yöneldiler. Bunlar arasında en öne çıkan ise Severodonetsk’in kuşatılması oldu. Yoğun bombardmana maruz kalan şehirdeki Ukrayna kuvvetlerinin yaklaşık yüzde 80’i, geri çekilmek zorunda kaldı. Rusya, Severodonetsk ve Lysychansk’ı ele geçirmesi durumunda Luhansk bölgesinin tamamında yönetimi ele geçirmiş olacak.

ZELENSKİ: 243 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşta şu ana kadar 243 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. The Guardian’da yer alan habere göre Zelenski, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşta 200 bin çocuğun da zorla Rusya’ya götürüldüğünü söyledi. Zelenski, “Bu suç politikasının amacı yalnızca insanları kaçırmak değil, sınır dışı edilenlerin Ukrayna’yı unutmasını ve bir daha geri dönmemesini sağlamak” dedi.