AFAD gönüllüsü isyan etti: Organizasyon yok, koordinasyon yok, izdiham var!

AFAD gönüllüsü isyan etti: Organizasyon yok, koordinasyon yok, izdiham var!
Eğitimli AFAD gönüllüsü olduğunu belirten bir kişi, depremden 12 saat sonra AFAD’dan gelen mesaj üzerine alana gitmek için hazırlandığını ancak organizasyon ve koordinasyonsuzluk sebebiyle saatler sonra evlerine geri gönderildiklerini...

Eğitimli AFAD gönüllüsü olduğunu belirten bir kişi, depremden 12 saat sonra AFAD’dan gelen mesaj üzerine alana gitmek için hazırlandığını ancak organizasyon ve koordinasyonsuzluk sebebiyle saatler sonra evlerine geri gönderildiklerini anlattı.

Yaşadıklarını sosyal medya hesabından anlatan AFAD gönüllüsü, ilk olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’na çağırıldıklarını ancak yanlarında götürmeleri gereken araç gerekçelere ilişkin hiçbir bilgi verilmediğini belirtti. AFAD gönüllüsü isyanını şöyle dile getirdi:
“Sağlık çalışanları, eğitimli ve saha deneyimi olan gönüllüler, teknik operatörler ve daha o gün gönüllü formu doldurmuş insanlar saatlerce oradan oraya yönlendirilip bekletildik. Sürekli bir izdiham hali, bilgi veren yok, yetkili yok. Başta kayıt alınıyordu, sayı arttıkça gerek yok denildi. Kar altında, kimimiz ekipmanlarımızla, kimi de bir el çantası ince bir eşofman altı…

“SÜREKLİ BİR İZDİHAM HALİ”
“Sağlık çalışanları, eğitimli ve saha deneyimi olan gönüllüler, teknik operatörler ve daha o gün gönüllü formu doldurmuş insanlar saatlerce oradan oraya yönlendirilip bekletildik. Başta kayıt alınıyordu, sayı arttıkça gerek yok denildi.

“İTTİR, KAKTIR, ÖNE GEÇEBİLENLER BİR UÇAĞA BİNDİ”
‘Saatte bir uçak kalkacak’ denildi, ‘iniş yapılamıyor seferler aksadı’ denildi… ‘Uçağa alınacaksınız’ diye birkaç sefer otobüslerle farklı bekleme salonlarına götürüldük. Özellikle çağrılan sağlıkçılar ve teknik elemanlar ısrarla anlatmaya çalışsa da ittir kaktır öne geçebilenler bir uçağa bindi. O uçak da dört saat oldu hâlâ bekliyor. Uçak saat 01.00’den 04.00’e, 04.00’ten 10.00’a ertelendi. Bir ara uçaktan inince ‘kendi imkanlarınızla istediğiniz bölgeye geçeceksiniz’ dendi. Sonunda saat 06.00’ya doğru ‘beklemeyin’ dediler.

“BUNCA SAAT SADECE BEKLEDİK”
Organizasyon yok, koordinasyon yok. Giden doktorlardan haber alıyoruz; kendi imkanlarıyla, otostopla alanlara geçmeye çalışıyorlar. Havaalanında insanlar uçağa binebilmek derdinde, vasıflı insan önden gitsin diyen yok, izdiham var. İnsanlar bitkin düştü, bunca saat sadece bekledik ve geri gönderiliyoruz.”

Afat gönüllüsü, binlerce kişiye sadece ‘çanta hazırlayıp gelin’ diye çağrı yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “ Kimi gönderdiğinin kaydı olmadan alana gönüllüler sevk edilemez. Neden? Çünkü ilk 24 saat kritiktir” dedi.