AFGANİSTAN’DA KIZLARIN EĞİTİMİ TAMAMAN DURDU

AFGANİSTAN’DA KIZLARIN EĞİTİMİ TAMAMAN DURDU
Afganistan'da Taliban yönetimi, kadınları hayattan koparacak adımlar atmaya devam ediyor. Önceki gün kız öğrencilerin üniversiteye gitmesini bir sonraki duyuruya kadar askıya alan Taliban, dün de bu yasağı ilkokula kadar indirdi.Bakanlar...

Afganistan'da Taliban yönetimi, kadınları hayattan koparacak adımlar atmaya devam ediyor. Önceki gün kız öğrencilerin üniversiteye gitmesini bir sonraki duyuruya kadar askıya alan Taliban, dün de bu yasağı ilkokula kadar indirdi.

Bakanlar kurulu kararı uyarınca, ülkedeki devlet üniversitelerine ve özel üniversitelere mektup gönderilerek, kız öğrencilerin üniversitelere alınmaması talimatı verildi. Karar, çok sayıda üniversite öğrencisinin dönem sonu sınavlarına girdiği sırada alındı.

Kabil'de dün okul müdürleri, din insanları ve toplum temsilcileriyle bir araya gelen Taliban yetkilileri, öğretmenler de dahil olmak üzere kadın personelin okullarda çalışmasını ve kız çocuklarının ilkokul eğitimini almasını yasakladı.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Taliban toplantıda yetişkin kadınların artık camileri ziyaret edemeyeceğini ve dini seminerlere katılamayacağını da söyledi.

Kadınların kamu alanlarındaki birçok işte çalışmasını engelleyen Taliban, bir süre önce kadınların erkek bir akrabaları olmadan uçakla seyahat etmelerini ve parklarda dolaşmalarını, hatta lunaparka girişlerini yasaklamıştı.

BM TEPKİ GÖSTERDİ
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Afganistan konusunda New York'ta toplandığı sırada gelen karar, Batı ülkelerinin tepkisine neden oldu. ABD'nin BM Maslahatgüzarı Robert Wood, konseye yaptığı açıklamada, "Taliban tüm Afganlar'ın haklarına, özellikle de kadın ve kız çocuklarının haklarına ve temel özgürlüklerine saygı göstermedikçe uluslararası toplumun meşru bir üyesi olmayı bekleyemez" dedi ve “kararın kabul edilemez olduğunu” bildirdi.

İngiltere'nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward da, kararın "kadın haklarına yönelik bir başka korkunç kısıtlama ve her bir kız öğrenci için derin bir hayal kırıklığı" olduğunu söyledi. Woodward , "Bu aynı zamanda Taliban'ın kendi kendine yeten ve müreffeh bir Afganistan'dan uzaklaşmak için attığı bir başka adımdır" dedi.

KALIN DA ELEŞTİRDİ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından, "Taliban yönetimi Afganistan’da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok" değerlendirmesinde bulundu.