AİHM polemiği

AİHM polemiği
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmaması üzerine Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye aleyhinde ihlal prosedürü başlatmasına sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Bizim mahkemelerimizi...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmaması üzerine Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye aleyhinde ihlal prosedürü başlatmasına sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Bizim mahkemelerimizi tanımayanı biz de tanımayız” dedi.

Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, Kavala’ya ilişkin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin AHİM sürecini başlatması konusunda şunları söyledi:

“AİHM NE DEMİŞ BİZİ İLGİLENDİRMİYOR”
“Özellikle Türkiye’nin ilk derece mahkemeleri olmak üzere, açık ve net söylüyorum; bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız. Bunu çok net söylüyorum. Bizim mahkemelerimizin de bu konuda vermiş olduğu, bir karar var. Bu konuda AHİM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bu bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bir defa bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır.” 

"ÜLKEDE DEMOKRASİ OLMADIĞINI DÜNYAYA İLAN ETTİ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa Konseyi’nin Osman Kavala hakkındaki kararı üzerine yaptığı, “Biz de onları tanımıyoruz” açıklamasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanının bu açıklama ile Türkiye’de demokrasi olmadığını dünyaya ilan ettiğini savundu.
CHP Genel Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

BU, ‘ÜLKEMİZDE HUKUK YOK’ DEMEK
“Bu açıklama Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin itibarına darbe vuran bir açıklamadır. Bu açıklama şu demek; bizim ülkemizde anayasa yok, hukuk yok, yasalar yok, uluslararası anlaşmaları görmezden geliyoruz, ülkemizi istediğimiz gibi yönetiriz. Arzu ettiğimiz mahkemeden arzu ettiğimiz kararı çıkarırız. Eğer siz bir anayasa yapmışsanız ve anayasadaki düzenlemeye göre, ‘AİHM kararlarına uyacaksanız ve zorunlu olarak tüm mahkemelerin uygulaması gerekiyor’ demeniz gerekirken ‘biz buna uymayacağız’ demek ülkenin itibarını zedeliyor. Bu bizim demokrasi mücadelemize vurulmuş bir darbedir. Biz bu ülkede demokrasi olmadığını biliyoruz ama Erdoğan bunu tüm dünyaya ilan etti.”