AİHM’den son Osman Kavala kararı: Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirmedi

AİHM’den son Osman Kavala kararı: Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirmedi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Ekim 2017’den beri tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala davasında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki kararını açıkladı....

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Ekim 2017’den beri tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala davasında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki kararını açıkladı. Kararda, Türkiye’nin “AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği” belirtildi. Karar bire karşı 16 oyla alındı.

DW Türkçe’nin haberine göre AİHM, Osman Kavala davasında Türkiye’nin “AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği” gerekçesiyle AİHS’nin 46/1’inci maddesini ihlal ettiği hükmüne vardı. Kavala’ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesi kararlaştırıldı.

AİHM 10 Aralık 2019’da, Kavala’ya ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti.

Mahkeme, bu durumun sona erdirilmesi için AİHS gereğince Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Mahkeme’nin kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetliyor. Bakanlar Komitesi, kararlarını yerine getirmemekte ısrar eden bir devleti AİHM’e şikayet edebiliyor.

Komite, 2019 tarihli AİHM kararının uygulanmadığı gerekçesiyle Türkiye’ye karşı 2 Şubat 2022’de resmen ihlal prosedürü başlatmıştı.


DERHAL TAHLİYE GEREKİYOR
AİHM’nin Osman Kavala kararını değerlendiren avukat Benan Molu, “Karar, kesin ve bağlayıcı. Büyük Daire kararı olduğu için ve herhangi bir başvurucu ya da hükümet tarafından yapılabilecek bir itiraza kabil değil. Dolayısı ile kesin ve bağlayıcı olan bu kararın istinaf mahkemesine sunulması ve Osman Kavala için derhal tahliye kararı verilmesi gerekiyor” dedi.

Hukukçu Kerem Altıparmak da “Osman Kavala, sayısız sulh ceza hakimi, 3 farklı İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi (13, 30, 36), İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Yargıtay (Çarşı bozma kararı), 2 AYM kararı sonrası cezaevinde. AİHM’in kararını bu çerçevede okumak gerekir” paylaşımında bulundu.