Aile ziyaretleri salgına can veriyor

Aile ziyaretleri salgına can veriyor
Türkiye’de salgına ilişkin verilerle ilgili tartışma devam ederken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Anestezi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Coşar ve Bolu Valisi Ahmet Ümit aile içi bulaşa dikkat çekti.Salgınla mücadelede...

Türkiye’de salgına ilişkin verilerle ilgili tartışma devam ederken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Anestezi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Coşar ve Bolu Valisi Ahmet Ümit aile içi bulaşa dikkat çekti.

Salgınla mücadelede 1 Haziran sonrası hafifletilen tedbirlerden maske cezası ve sosyal mesafe uyarıları kaldı. Uzmanlar ise son günlerde kalabalık ortamlar için uyarı da bulunuyor ve yasakların gelmesi konusunda açıklama yapıyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Covid-19 Yoğun Bakım Servisi’nde mart ayından bu yana yaklaşık 300 hastaya baktıklarını söyleyen Anestezi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Coşar, virüsün toplu yaşam alanlarında bulaş riskinin çok fazla olduğunu ifade etti.
Coşar, “Bunun yanında özellikle gençler kafe, restoran gibi mekanlarda daha fazla oturduğu, yani sosyal hayatta aktif oldukları için virüsü evlere taşıma ve evlerde de aile içi bulaşa ciddi bir şekilde neden olduklarını düşünüyoruz. Aile içi bulaş Türkiye’de ciddi oranda. Bundan sonra da toplu yaşam alanları; eğlence yerleri, kafeler bunlar da ciddi oranda bu bulaş için kaynaklık etmekteler” diye konuştu.
‘VAKALAR KONTROL ALTINA ALINAMIYOR’
Bolu Valisi Ahmet Ümit de kentte koronavirüs vakalarının kontrol altına alınamadığını belirterek, hastalığın en fazla aile ziyaretleri nedeniyle bulaştığını dile getirdi. Coşar, “En önemli bulaş alanlarının başında ziyaretler geliyor. Ziyaretleri kesinlikle durdurmalıyız. Aileler birbirini ziyaret etmeyi bir süre durdurmalı” ifadelerini kullandı.

MASKE, MESAFE YETMEZ

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) virüsün hava yoluyla bulaştığını kabul etmesinin ardından Twitter’dan paylaşım yapan Prof. Dr. Bengi Başer, “Covid-19 havada asılı parçacıklarla bulaşıyor. Korunmada maske, mesafe ve temizlik yetmiyor. Olabildiğince dış mekanları kullanmak, iç ortamları sık havalandırmak, hava filtreleri kullanmak, kışa girerken ve okulları açarken en çok dikkat edilecek konu” diyerek uyarılarda bulundu.