AK PARTİ ENKAZDAN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR

AK PARTİ ENKAZDAN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR
Ankapark’ın inşaatı 2013 yılında Melih Gökçek’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde tartışmalı bir şekilde başlamıştı. Danıştay’ın 2014 yılında parkın da içinde bulunduğu ana imar planı ile ilgili...

Ankapark’ın inşaatı 2013 yılında Melih Gökçek’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde tartışmalı bir şekilde başlamıştı. Danıştay’ın 2014 yılında parkın da içinde bulunduğu ana imar planı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerindeki inşaata devam edildi. İdare mahkemeleri, açılan davalarda imar planlarına ilişkin yürütmeyi durdurma kararları verirken, Büyükşehir Belediyesi, küçük değişiklikler yaparak yeni imar planlarıyla inşaatı sürdürdü. 2018 yılında yapılan ihalede parkın işletmesini GBM Ticaret-Çelik Ortak Girişim Grubu 26 yıllığına aldı. Ankapark, daha sonra 2019 yılında ziyarete açıldı.

2. GÜN OYUNCAK BOZULDU
Açılışından 2 gün sonra Ankapark'ta "rollercoaster" (lunapark treni) bozuldu ve oyuncağın üzerindeki vatandaşlar metrelerce yüksekte asılı kaldı. Uzmanların ‘işletilemez’ uyarılarının sebepleri ortaya çıkmaya başladı, bu durum parkla ilgili güvenlik tartışmalarını beraberinde getirdi.

1 YIL BİLE AÇIK KALAMADI
İşletmeci şirketin borçlarından dolayı 2019 yılının Eylül ayında parkta haciz işlemi yapıldı. Aralık ayında da parkın elektriği kesildi. Park, beklenen ziyaretçi sayısına ulaşamaması nedeniyle 2020 yılının Şubat ayında kapandı.

ŞUBAT 2020’DE KAPANDI, NİSAN 2020’DE BELEDİYEYE BORÇ ÖDENMEDİ
30 Nisan 2020'de, işletmeci tarafından ABB'ye ödenmesi gereken 26 Milyon 400 bin TL ödenmedi. Sözleşme gereği açık tutulması gereken park kapalıydı. Bunun üzerine 28 Mayıs 2020'de ABB "fesih ihtarnamesi" gönderdi. Parkın tahliye talebi ilk kez bu tarihte yapılmış oldu.

ABB TAHLİYE İÇİN 2 KEZ KAYMAKAMLIĞA BAŞVURDU
ABB, fesih için verilen süre dolduğu gün (8 Ekim 2020) tahliye için Kaymakamlığa başvurdu. Yanıt alınamayınca 10 Kasım 2020'de, yani zaman kaybetmeden, ikinci kez Kaymakamlığa başvurdu. Çünkü her geçen gün, kapalı olan parkta bakımsızlıktan dolayı oyuncaklar çürüyordu.

İŞLETMECİ 50 BİN TL TEMİNAT ALARAK TAHLİYEYİ DURDURDU
12 Kasım 2020'de işletmeci, parkı tahliye etmemek için Belediye aleyhine dava açtı. Mahkeme 801 milyon dolarlık parka sadece 50 bin TL teminat alarak tahliye işlemini durdurdu, tedbir kararı aldı. 27 Kasım 2020'de Kaymakamlık ABB'nin tahliye talebini reddetti.


ANKARA GENELİNDE AFİŞLER ASILDI
ABB parkı alma ısrarından vazgeçmedi. 19 Aralık 2020'de tahliye talebinin reddi kararı istinaf mahkemesine taşındı. Ankara genelinde afişler asılarak parkın geri istenildiği halka duyuruldu.


TEDBİR KARARINA 7 KEZ İTİRAZ EDİLDİ, PARKIN ÇÜRÜDÜĞÜ VURGULANDI
ABB tedbir kararına 7 kez itiraz etti. Hatta belediye daha fazla teminat vererek parkın en azından dava sonuna kadar devredilmesini talep etti. ABB’nin her başvurusunda parkın çürüdüğü, kamu zararının katlanarak arttığı ifade edildi.


YAVAŞ 3 KEZ MECLİS’TE GÜNDEME GETİRDİ
ABB Başkanı Mansur Yavaş da canlı yayınlanan ABB Meclisi'nde yaptığı konuşmalarında kamu zararının arttığını, hırsızlık vakası yaşandığını ve parkı devralmayı istediklerini defalarca açıkladı. 3 yıllık hukuki sürecin sonunda, 6 Temmuz 2022 tarihinde Ankapark'ın tahliyesine karar verildi. Ankapark 18 Temmuz 2022 tarihinde belediyeye devredildi.

ANKARALILAR ÜCRETSİZ YEŞİL ALAN İSTİYOR
Ankapark’ın devredilmesinin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Buranın geleceğine Ankara’lılar karar verecek” diyerek Ankapark’ın geleceği için anket yapılmaya başlandığını duyurdu.

Ankete ilk 3 günde 59 bin 149 kişi katıldı. Katılımcıların 14 bin 884'ü Ankapark'ın "yeşil alan" olarak değerlendirilmesini istedi. Katılımcıların 14 bin 884'ü "yeşil alan", 8 bin 425'i "Atatürk Orman Çiftliği", 7 bin 343'ü "yürüyüş alanı" olmasını istedi. Ankette öne çıkan bir diğer talep ise ücretsiz olması.


ANKAPARK’IN MALİYETİ İLE İLGİLİ ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
Ankapark’ın yapımı için 801 milyon dolar harcandı, Ankara Büyükşehir Belediyesi kalem kalem bu maliyetleri açıkladı. ABB’nin maliyet tespitine kadarki süreçte ise birçok farklı rakam telaffuz edildi. Ankapark projesini başlatan dönemin Belediye Başkanı Melih Gökçek 450 milyon dolar, Gökçek görevden alındıktan sonra atanan Mustafa Tuna 2 milyar lira, parkın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 1 milyar 396 milyon TL harcandığını söylemişti.

İKTİDAR, FATURAYI YAVAŞ'A KESMEYE ÇALIŞIYOR
Ankapark’ın maliyetinden ve çürümesinden sorumlu olan AK Parti ve iktidar temsilcileri ise israfın faturasını Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Mansur Yavaş’a çıkarmaya çalışıyor.

ABB AK Parti Grup Başkanvekili ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, AK Partili meclis üyeleriyle Ankapark’ı gezdi. Köse, “Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bir önerge vererek oluşan zararın tam olarak tespit edilmesi ve sorumluların cezalandırılması açısından oluşan kamu zararının ödenmesiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

ABB yönetiminin AK Parti’de kaldığı tabloda Ankapark’ın ‘binlerce insanın dolaştığı, gençlerin eğlendiği’ bir yer haline geleceğini iddia eden Köse, “Biz yönetime devam ediyor olsaydık Ankapark, Avrupa’nın 1 numaralı parkı olarak saat gibi tıkır tıkır çalışır, devamında da hayvanat bahçesiyle beraber Türkiye’nin en önemli değeri haline gelirdi.” ifadelerini kullandı. Köse, “ABB Ankapark’ı enkaza çevirmiştir” dedi.

MAHKEME DURUMUNU SİZ SUİSTİMAL ETTİNİZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Ankapark ile ilgili Başkan Yavaş’ı suçladı. Kurum, “Bugünkü belirsiz mahkeme durumunu siz suistimal ettiniz. Polemik sizin işinize geldi. Önceki vaatlerinizde olduğu gibi yersiz bahaneler üreterek Ankapark’ı siyasi ikbaliniz için bir basamağa dönüştürmenize bu millet müsaade etmez” diyerek konunun siyaset malzemesi olarak kullanıldığını iddia etti.

CHP'DEN BAKAN KURUM'A YANIT: ŞİMDİ Mİ AKLINI BAŞINIZA GELDİ?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Ankapark konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni eleştiren açıklamalarına yanıt verdi. Torun, “Sayın Bakan; Ankara’ya ihanetin üstü kuru hamasetle örtemez, hesap vermekten kaçamazsınız. Bu ucubeye 801 milyon dolar harcayan da çürümeye terk eden de sizin iktidarınız. Milletten özür dileyeceğiniz yerde hala belediyemizi suçlayarak ancak komik duruma düşersiniz. Soruyoruz: Ankapark yıllardır oradaydı, şimdi mi aklınız başınıza geldi? Belediyemiz mahkemelerde hukuk mücadelesi verirken, siz neredeydiniz? Ankapark’ta yıllardır hiçbir yetkisi olmayan ve daha birkaç gün önce devralan belediyemizi suçlamayı hangi vicdana sığdırıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.