Akademisyen Prof. Dr. Ergil: MHP yeni bir çözüm sürecine müsaade etmez

Akademisyen Prof. Dr. Ergil: MHP yeni bir çözüm sürecine müsaade etmez
Yaklaşan yerel seçimler öncesinde Türkiye'de siyasi gündem, yeniden 'çözüm süreci' tartışmalarıyla hareketleniyor. Ancak, bu tartışmaların temelsiz olduğunu savunan bazı kesimler bulunuyor. Doğu Raporu yazarı ve akademisyen...
Yaklaşan yerel seçimler öncesinde Türkiye'de siyasi gündem, yeniden 'çözüm süreci' tartışmalarıyla hareketleniyor. Ancak, bu tartışmaların temelsiz olduğunu savunan bazı kesimler bulunuyor. Doğu Raporu yazarı ve akademisyen Prof. Dr. Doğu Ergil de bu görüşü destekleyenlerden biri. Ergil'e göre, AK Parti'nin pragmatik bir tutum sergilese bile, 'çözüm süreci' başlatma isteği MHP'nin muhalefetiyle karşılaşabilir.

Yaklaşan yerel seçimlerle birlikte yeniden gündeme gelen 'çözüm süreci' tartışmaları, farklı kesimlerden çeşitli yorumlarla karşılanıyor. Ancak, akademisyen ve Doğu Raporu yazarı Prof. Dr. Doğu Ergil, bu iddiayı temelsiz buluyor. Ergil'e göre, AK Parti'nin pragmatik bir yaklaşım sergilemesi durumunda dahi, çözüm süreci başlatmak istemesi MHP'nin muhalefetiyle karşılaşabilir. MHP'nin desteği olmadan iktidarın ayakta kalması zor olduğundan, Ergil herhangi bir çözüm sürecinin başlatılma ihtimalini oldukça düşük görüyor. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır mitinginde yeni bir çözüm sürecine dair beklentileri karşılayacak bir açıklama yapmaması, bu konudaki belirsizliği arttırdı.

Ergil, Türkiye'deki siyasi dinamikleri göz önünde bulundurarak, AK Parti-MHP koalisyonunun milliyetçi ve muhafazakar bir yapıya sahip olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, çözüm süreci ya da barış girişimi gibi adımların atılmasının, koalisyonun tutumuna bağlı olduğunu ifade ediyor. Ergil'e göre, günümüzde barış girişimi gibi kavramlar siyasi söylemler olarak kullanılıyor ve gerçek anlamda bir çözüm süreci için gerekli ortam henüz oluşmuş değil.

Sonuç olarak, Ergil'e göre, Türkiye'nin demokratikleşme ve barış süreci gibi hedefler için gerekli olan temel prensipler ve yaklaşımlar mevcut iktidar ve ortakları tarafından benimsenmiyor. Bu nedenle, mevcut siyasi dinamiklerin değişmesi gerektiği sürece, yeni bir çözüm sürecinin başlaması zor görünüyor.