Akkuyu inşaatındaki salgında 5 işçinin hayatını kaybetmesi Meclis'e taşındı

Akkuyu inşaatındaki salgında 5 işçinin hayatını kaybetmesi Meclis'e taşındı
Akkuyu Nükleer Santrali'nda çalışan 5 işçinin menenjit salgını nedeniyle yaşamını yitirdiği iddia edildi. TİP Milletvekili Ahmet Şık, konuyu Meclis gündemine taşıdı. İş cinayetleri, zehirlenme vakaları, kötü çalışma...
Akkuyu Nükleer Santrali'nda çalışan 5 işçinin menenjit salgını nedeniyle yaşamını yitirdiği iddia edildi. TİP Milletvekili Ahmet Şık, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

İş cinayetleri, zehirlenme vakaları, kötü çalışma koşullarıyla sıkça gündeme gelen Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı şimdi de menenjit salgın iddialarıyla gündeme geldi. Yaklaşık bir haftadır sürekli olarak ambulansların girdiği inşaat alanından gelen haberler, işçilerin menenjit salgını nedeniyle hastaneye kaldırıldığına işaret ediyor. Bugüne kadar 5 işçinin menenjit nedeniyle hayatını kaybettiği öne sürülüyor.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan TİP Milletvekili Ahmet Şık, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi verdi. Şık, Koca’ya “Akkuyu Nükleer Santral inşaatında yaşanan salgına ilişkin iddialara yönelik Bakanlığınız herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır?” diye sordu.

Hastanede önlem alınmaya başlandı

Silifke Devlet Hastanesi'nde maske ve koruyucu ekipman zorunluluğu getirildi. Bu önlemin, salgının artması ihtimaline karşı alındığı düşünülüyor. Hastanede çalışan sağlık emekçilerinden edinilen bilgiye göre, salgına karşı sağlık personeline aşı yapılmaya başlandı. Hastanedeki yoğunluğun artması durumunda da işçilerin Mersin Şehir Hastanesi'ne sevk edilebileceği belirtiliyor.

Santral çok sayıda antibiyotik sipariş etti

Silifke’deki eczanelerden çok sayıda siprofloksasin etken maddeli antibiyotiğin şirket tarafından istendiği belirtildi. "Siprofloksasin"in, akut menenjit tedavi protokolünde hastayla teması olabilecek yetişkinlere profilaktik (önleme) amaçlı verildiği bilinmekte.

İnşaatta maske dağıtımı ve izolasyon uygulaması

Hastane yetkililerinin ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nün, işçilerin ölüm nedenini ve ölen işçilere dair bilgileri vermediği, bilgilerin özellikle kamuoyundan gizlendiği belirtiliyor. Akkuyu Nükleer Santral inşaatında çalışan işçilerden alınan bilgilere göre salgının ciddi boyutta olduğu, maske dağıtımının yapıldığı ve bazı işçilerin izolasyona tabi tutulduğu da öğrenildi. İşçiler rahatsızlanmalarının ardından revirde tedavi altına alınırken, işçilerin durumu kötüleşmeden ambulans çağrılmadığı da gelen iddialar arasında.

Bakan Koca'ya 7 maddelik soru önergesi verildi

Öte yandan konuyu Meclis gündemine taşıyan Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle 7 maddelik soru önergesi verdi.

Şık, soru önergesinde Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

1 Akkuyu Nükleer Santral inşaatında yaşanan salgına ilişkin iddialara yönelik Bakanlığınız herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır?

2 Bugüne dek kaç işçi bakteriyel menenjit virüsüyle ilgili hastaneye başvurmuştur? Kaç işçiye bakteriyel menenjit tanısı konulmuştur? Şu anda tedavi gören işçi sayısı nedir? Tedaviye alınan işçilerin akıbeti nedir? Hastalık nedeniyle hayatını kaybeden işçi var mıdır?

3 Hastalığın işçiler arasında görünme sıklığı salgın boyutuna ulaşmış mıdır?

‘Şirket ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açıklama bakanlığınız tarafından yapılacak mı?

4 Hastanede çalışan sağlık emekçilerinin salgına karşı aşılandığı iddiası doğru mudur?

5 Şirket tarafından Silifke’deki eczanelerden çok sayıda, akut menenjit tedavisinde kullanıldığı bilinen siprofloksasin etken maddeli antibiyotiğin sipariş edildiği iddiası doğru mudur?

6 Çalışan işçilerin, ailelerinin ve işçilerin temas ettiği diğer insanların sağlığını korumak adına Şirket yetkileri ve Bakanlığınıza bağlı kurumlar tarafından herhangi bir önlem alınmış mıdır?

7 İddiaları aydınlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Şirket ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bugüne dek yapılmayan açıklama Bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır?