AKP’nin derdi seçimde ‘avantajlı tarih’i bulmak

AKP’nin derdi seçimde ‘avantajlı tarih’i bulmak
Seçimin, kendilerine en uygun zamanda yapılması için tarihini değiştirmeyi planlayan iktidar, depremden sonra avantaj-dezavantaj hesabı nedeniyle tavrını şimdilik netleştirmeyecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin...

Seçimin, kendilerine en uygun zamanda yapılması için tarihini değiştirmeyi planlayan iktidar, depremden sonra avantaj-dezavantaj hesabı nedeniyle tavrını şimdilik netleştirmeyecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin MYK toplantısında, kurmaylarına “Şimdilik seçimi konuşmayın, depreme odaklanın” talimatı verdiği öğrenildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinden bir gün önce yapılan MYK’da Erdoğan’ın kurmaylarına, “Seçimlerle ilgili konuşmak şu anda çok erken. Muhalefet tutturmuş seçim de seçim diye ama bunu konuşmanın sırası ve yeri değil. Bizim şu anda tek gündemimiz deprem olacak. Hızlı bir şekilde toparlanmak için bütün enerjimizi bu konuya vereceğiz” dediği belirtiliyor.

AVANTAJLI DURUM ARAYIŞI

Erdoğan’ın sözleri, “Önce tabloyu tam görme ve sonuçlarını hesaplama” amacı taşıdığı, kendilerinin hangi durumda daha avantajlı çıkacaklarına ilişkin analizlerden sonra yol haritası belirleyeceği şeklinde yorumlandı. Siyasiler, “Erdoğan, Ekrem İmamoğlu siyaset yasağı planında olduğu gibi kendileri için en tercih edilir durumun ne olduğunu karar vermeye çalışıyor. Seçimin belirlenen tarihte yapılması veya ertelenmesinin avantajları ve dezavantajlarını değerlendirecek. Tavrı, ondan sonra göreceğiz” değerlendirmesi yapıyorlar.

TALİMAT HENÜZ YOK

Parti içerisinde ise tüm hazırlıkların seçimlerin 14 Mayıs veya en geç 18 Haziran’da yapılmasına göre sürdüğü belirtilirken, anayasa değiştirilmesi konusunun gündeme gelmediği ifade ediliyor. Kurmaylar, “Bunun dışındaki formüllerle çalışma yapılması için bir talimatlandırma yok. Ancak zaten o noktada bir karar verilirse, bunu çok dar kadroyla çalışır” yorumlarını yapıyor. Ancak siyasi kulislerde, “Seçim zamanında yapılacak” açıklamasının yapılmaması Erdoğan’ın kafasının net olmadığı, kendisine sunulan seçenekleri değerlendirdiği şeklinde yorumlanıyor.

MARTTA NETLEŞECEK

Tüm bu gelişmelere ilişkin kararların en geç 10 Mart’a kadar alınması gerekecek. Cumhur İttifakı’nın planladığı gibi seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılabilmesi için sürecin daha fazla bekletilmeden başlatılması gerekiyor. Seçimlerin 18 Haziran’da yapılması durumunda ise bu kez en geç nisan başında takvimin başlatılması ve planlaması gerekecek. Ancak bu takvimler tercihe bağlı olarak birkaç hafta kısaltılabiliyor.