Alaattin Aktaş, OVP'deki cari açık tahmine dikkat çekti: 5 ayda sadece 214 milyon dolar cari açık verecekmişiz!

Alaattin Aktaş, OVP'deki cari açık tahmine dikkat çekti: 5 ayda sadece 214 milyon dolar cari açık verecekmişiz!
Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, dün açıklanan ve 5,4 milyar dolar açık veren cari denge sonrası OVP'de yıl sonu için tahmin edilen 42.5 milyar dolarlık cari açık öngörüsüne işaret etti. Aktaş, öngörünün tutması...

Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, dün açıklanan ve 5,4 milyar dolar açık veren cari denge sonrası OVP'de yıl sonu için tahmin edilen 42.5 milyar dolarlık cari açık öngörüsüne işaret etti. Aktaş, öngörünün tutması için kalan aylarda 219 milyon dolar açık verilmesi gerektiğini belirtti.

Aktaş, "Beş ayda sadece 214 milyon dolar cari açık verecekmişiz!" başlıklı köşesinde şöyle dedi:

"Biraz zor ama; bakarsınız olur!

Ama nasıl olur?

Ekonomi küçülürse, çok yoğun bir durgunluk yaşanırsa, olur...

Döviz çok artar ve bu yüzden ithalat yerinde sayar, hatta hızla geriler, buna karşılık ihracat tırmanırsa, olur... Ama döviz çok artacaksa faiz ne olur; herhalde yüzde 25’lerde tutulur ya da tekrar indirilir. Peki bu olur mu? Olmaz!

Bu yıl ilk yedi aydaki 42.3 milyar dolarlık açığa son beş ayda 214 milyon dolar eklense ve yıllık açık 42.5 milyar dolarda kalsa ortaya örneği görülmemiş bir gerçekleşme çıkacak. Bu değerlere göre yıllık cari açığın yüzde 99.5'i ilk yedi ayda, yüzde 0.5'i ise son beş ayda verilmiş olacak.

Yüzde 99.5-0.5 dengesi olur; ama değindiğim gibi ekonomi küçülürse, döviz tırmanırsa, bunun için de faiz aşağı çekilirse olur.

Öyleyse yüzde 99.5-0.5 dengesi olmaz!

Son on yılın ödemeler dengesi gerçekleşmesine ilk yedi ay-son beş ay bazında bakınca şunu görüyoruz...

Bir kere bu on yılda özel yıllar var. 2018’de rahip krizi ve yılın ikinci yarısındaki küçülme, bu küçülmenin 2019’da da devam etmesi ve bu etkiyle cari fazla verilmesi, 2021’in ikinci yarısında faiz indirimiyle kurun tırmanması ve bu sayede cari dengede artıya geçilmesi...

Bu üç yıl dışında hiçbir yıl öyle bu yıl için varsayılana benzer bir denge oluşmamış.

2014-2022 döneminde 2018, 2019 ve 2021 hariç tutulduğunda toplam cari açığın yüzde 65’i ilk yedi ayda, yüzde 35’i son beş ayda verilmiş.

Durum bu! Bütün bu veriler ellerinde olan ekonomi yönetimimiz ne olacağını öngörerek tutmuş yılın son beş ayında adeta cari açık verilmeyeceği sonucuna varmış, bilmeyi gerçekten çok isteriz..."

Yazının tamamı için tıklayın