All I want for christmas is….

Mariah Carrey’nin “All I want for christmas is you” şarkısı her yılın kasım ayında Google Trends’de yükselmeye başlar. Bu şarkı yılbaşının geldiğinin ilk habercilerindendir. Hatta pazarlama iletişimi uzmanlarının, bu şarkının Google’da yükselmesi ile birlikte, yılbaşı kampanyalarını oluşturmaya başladıkları söylenir.

Bu yıl tabii çoğunluğun yılbaşından beklentisi, 2020’nin geride kalmış olması. Ancak bunu geçen yıl da beklediklerini hatırlatınca çoğu hemen söylemlerini aşıya çeviriyor. Bu beklentimizi saklı tutarak, 2021Den hangi teknolojileri beklediğimi bir gözden geçirmek istedim. Hatta işi bir adım ileri götürüp twitter’daki takipçilerime bu yıl hangi teknolojik ürünlere sahip olmak istediklerini sordum.

Benim birkaç tane beklentim var bu yeni yıldan. Birisi ne yazık ki bu yıl gerçekleşmeyecek. Geçen hafta Cybertruck’ın 2021’de elimize ulaşmayacağı belli oldu. Açıkcası biraz üzüldüm. Her ne kadar Tesla onun yerine başka bir araç isterseniz yollayalım dese de ben Cybertruck’ta kararlıyım. Türkiye’de de bu yılın otomobil değiştirme ve elektrikli araçlara geçiş dönemi olacağını söylemek lazım. Bu konuda hali hazırda elektrikli Jaguar kullananların pillerini değiştirip yeni ve 3500 km mesafeli pillere geçmesi, elektrikli araçlarda yeni dönemin başladığını gösteriyor. Tabii bu araçların çoğunun en önemli özelliği otonom olması. Satın almalarda bunu da unutmamak gerek.

Yeni dönem telefonlara bakıyorum. Çoğu artık hiç ilgimi çekmiyor. Arkasında 4-5 kamera olması ben de tam bir görgüsüzlük hissi uyandırıyor. iPhone 12 için umutlanmıştım ama onunda arkasında birden fazla kamera var. Allah’tan iPhone’ları bir ziynet eşyasına dönüştüren Rus markası Cavier beni duymuş olacak, iPhone 12 modifikasyonlarında kameraların tamamını kapatmışlar. Cihaz kullanılabilir hale gelmiş. Telefon konusunda böyle giderse bu yıl ya direkt saat telefon alacağım yada asker telefonu diye geçen cihazlardan.

Ancak iPad Pro ve Air’a olan ilgim sürüyor. Ancak burada da işlemci fırtınası acaba Macbook Air’ımı M1 merkezi işlemcili bir modelle mi değiştirsem diye düşünmeye itti. Yeni işlemciye uygun yazılım az olsa da, işlemci gelecek vaadediyor. Yani 2021 isteklerimin arasında en ön sıralarda.

Bir de uzun zamandır ev kapısı için otomatik kilit sistemlerini deniyorum. Yazıyorum. Bunların bir kısmı donanım, bir kısmı ise servis. Servis olanlardan birini birkaç yıl önce beğenerek yazmıştım. Ancak sonra servis olmasının özellikle devamlılığı olmayan şirketlerde hafıza problemine yol açtığını çok üzülerek gördüm. O yüzden bu konuda sadece donanım satan bir ürün arıyorum.

Apple’ın son günlerde lansmanını yaptığı kulaklık çok ses getirse de, ben kulaklığın kulağın içine ve dışına takılmasından yana değilim. Bence kulaklık, kemik titreşimli olmalı. Bu konunun kralı da yıllar önce denediğim Google Glass’dı. Meğer değerini bilememişiz. Ne güzel ihtiyaçları karşılıyormuş meğer.

Bu arada takipcilerimden de ilginç istekler geldi. Mesela robot elektrik süpürgesi isteyenler var. Yıllar önce denemiştim ve pek de iyi sonuç alamamıştım ama şu dönemde bayanların gözdesi. Hava temizleyiciler ise birçok kişiden gelen istekler arasında. Özellikle marka model ile isteklerini belirtenler de oldu. Logitech 5.1 hoparlör, Sonos, Alienware, Asus Zenbook, Xioami Mi 4K hoparlör, Nvidia RTX3000 ve tabii ki PS5 gibi… Bir de şu an Türkiye’de kimsenin sahip olmadığı ürünleri isteyenler de oldu. Starlink uydu gibi…

Bir de 2020 yılında sınıfta kalanlar var. Her ne kadar “aşı bir yıldan önce mümkün değil çıkmaz” ezbercilerine rağmen aşı 10 ayda çıksa da, yine de çok geç kaldığını söylemek lazım. Yani daha önce de bahsettiğim gibi sağlık teknolojileri bu pandemi sürecinde sınıfta kaldı. Bunları 2021’de geliştirmek hepimizin borcu. Türkiye aşı üretimi yapamamanın eksikliğini çok ciddi anlamda hissediyor. Üstelik aylardır UN aşının adil dağıtımı konusunda bağrım bağrım bağrınsa da, gelişmekte olan ülkeler bu çağrıya destek vermeyerek aşı konusunda tek tedarikçi veya kalan süprüntülerle idare etmek zorunda kaldılar. Bu arada her Kanada vatandaşı için 10 adet aşı şu an hazır ve aşılamaya başlandı.

Bu yıl son ve en büyük tembeli Google’ın Türkiye’deki pr şirketi. Bu yılın özelliğini unutmuş olacak ki; yine her zamanki gibi google’da ne çok arandı klişe bültenini basmışlar. Keşke Amerika’da yapılan güzel çalışmayı görselerdi. “Neden!” bu yıl klişeye gitmemeleri gerektiğini anlarlardı.

Neyse her şeye rağmen 2021’den büyük ümitlerimiz var. İyi olacak yılların aralık aylarında mutlaka bir iki güzel olay olur. Bu yıl da, bizim İstanbul’dan taşındığımız andan beri eksikliğini hissettiğimiz, Getir ve Macro Center bu ay Mersin’e geldi. Bizi mutlu etti. Umarım 2021’de de Marie Antoinette Chocolatier, Nespresso, Hamley’s, Ikea ve H&M’i de Mersin’de görürüz.

NOT : Bu hafta hiçbir yazılımdan bahsetmedim. 2021’de istediğim yazılım ve uygulamalardan gelecek hafta bahsedeceğim. Sizin de istediğiniz uygulama ve servisleri bana twitter üzerinden yazın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi