Almanya ile Kavala gerilimi

Almanya ile Kavala gerilimi
Almanya Dışişleri Bakanı Annelena Bearbock’un ilk Türkiye ziyaretine, Yunanistan’a ve tutuklu iş insanı Osman Kavala’ya destek vermesi damga vurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğini...

Almanya Dışişleri Bakanı Annelena Bearbock’un ilk Türkiye ziyaretine, Yunanistan’a ve tutuklu iş insanı Osman Kavala’ya destek vermesi damga vurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Baerbock'a, "Niye Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz. Çünkü Kavala'yı fonluyorsunuz" tepkisini gösterdi.

Yunanistan’dan ziyaretini tamamlayarak Türkiye’ye gelen Baerbock ve Çavuşoğlu görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz ve Ege konusunda dengeli tutum istiyoruz. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi propagandasına alet olmaması gerekir. Son zamanlarda dengenin kaybolduğunu görüyoruz. AB üyesi diye bir tarafı doğru kabul edip diğer taraf Türkiye'nin söylediğini yanlış kabul etmek yakışmaz” dedi.

GERİLİMİ TIRMANDIRARAK ÇÖZEMEYİZ

Alman Bakan, Bizim iç sınırlarımız yok, ortak dış sınırlarımız var. AB'nin bu sınırları önemli. Doğu Akdeniz konusundaki hususları tırmandırarak çözemeyiz. Müttefikler olarak sınırlarımıza saygı duymamız gerek” dedi.

Devlet tarafından haksızlığa uğrayanların, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilmesi gerektiğini kaydeden Baerbock, “Benim sorumluluğum, AİHM'in kararlarının uygulanmasını sağlamak. Osman Kavala'nın tahliye edilmesi kararı da buna dahil. Bu konuları ifade etmek kolay değil. Birbirimizi dinlememiz lazım. Farklı görüşleri ele aldık. Dostluk yüzeysel sözler söylemek değil dürüst olmak önemli. Saygı önemli” dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, “Müttefiklerimizden beklentimiz, 'terör kaygılarını anlıyoruz' derken, sadece sözle değil katkı vermelerini bekleriz. DAEŞ'le mücadele etmek istiyorsanız sahaya inersiniz. YPG, DAEŞ'le mücadele etmiyor. Yunanistan'ın geri itmelerini ölüme terk etmeleri AB sınırlarını korumak anlamına gelmez. Göz yummak insani değil” dedi.

Kavala ilgili sözlere sert bir yanıt veren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

ALMANYA DA KARARI UYGULAMIYOR

“Kavala yorumları kendi yorumudur. Yunanistan'dan geldi sayın Bakan. 14 yıldır uygulanmayan kararları anlatsa saygı duyardım. Türk azınlıkların hakları uygulanmıyor. Fransa'da 11 yıldır uygulanmayan haklar var. Norveç, çocuk haklarıyla ilgili AİHM kararları uygulanmıyor. Almanya'da AİHM kararı var. Hapishanede işkenceyle ilgili olarak 6 yıl önce alındı. 'Benim ülkemde uygulanmıyor' dese saygı duyarım.

İKİ YÜZLÜLÜK YAPMADAN

Bu kadar karar uygulanmazken, niye Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz. Çünkü Kavala'yı fonluyorsunuz, destekliyorsunuz. Oylamalar olurken, ülkeleri arayıp, bazı ülkeleri tehdit ettiğini söylüyorsunuz. İki yüzlülük yapmadan oturup konuşulması gerektiğini konuşmaya hazırız.