Almanya’da gündem ‘Darbeci Nine’

Almanya’da gündem ‘Darbeci Nine’
Almanya’da şok etkisi yaratan hükümete ve cumhuriyete yönelik darbe girişimi planları nedeniyle gözaltına alınan şüpheliler arasında bir isim dikkat çekiyor. 75 yaşındaki emekli bir öğretmen Elisabeth R., darbeci grubu yöneterek...

Almanya’da şok etkisi yaratan hükümete ve cumhuriyete yönelik darbe girişimi planları nedeniyle gözaltına alınan şüpheliler arasında bir isim dikkat çekiyor. 75 yaşındaki emekli bir öğretmen Elisabeth R., darbeci grubu yöneterek kapsamlı bir hükümeti devirme planı hazırlamakla suçlanıyor.

Sözcü’nün haberine göre, Federal Savcılıktan yapılan açıklamada, geçen yıl nisan ve ekim aylarında tutuklanan 5 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Kendisine “Birleşik Vatanseverler” diyen grubun lideri olarak öne çıkan isim ise adının Elisabeth R. olduğu açıklanan 75 yaşındaki emekli bir öğretmen. Alman basınında “Darbeci Nine” adıyla anılan kadın ve diğer dört sanık, otomatik silah ve tabancalarla yakalanmıştı.

Kendilerini İmparatorluk Vatandaşları (Reichsbürger) olarak tanımlayan bir başka aşırı sağcı gruba yönelik “Kangal Operasyonu” kapsamında binlerce polisin katılımıyla 7 Aralık’ta birçok adrese şafak baskınları düzenlenmiş, 25 kişi gözaltına alınmıştı.

ÜÇ AŞAMALI DARBE PLANI HAZIRLADI
İmparatorluk Vatandaşları gibi Alman cumhuriyetini devirip yerine 19. yüzyıl Almanya’sındaki gibi bir imparatorluk kurma hedefiyle şiddet eylemleri planlayan Birleşik Vatanseverler grubunun, silahlı ayaklanma ve iç savaş için hazırlık yaptığı da belirtiliyor. “Darbeci Nine” de ordunun kontrolünü ve sivil yönetimi ele geçirmek amacıyla enerji hatlarını sabotaj, Covid önlemleri nedeniyle aşırı sağcıların sert eleştirdiği sağlık bakanının kaçırılması gibi adımları içeren üç aşamalı bir planı bizzat hazırlamakla suçlanıyor.

Plana göre bir aktör Başbakan Olaf Scholz kılığına girerek televizyonda hükümetin ve anayasanın askıya alındığını, monarşiye dönüldüğünü ilan edecekti. Saksonya’daki komşuları, darbe planını yöneten yaşlı kadının geceleri bahçeyle uğraşan “tuhaf biri” olduğunu söylemişti.

Birleşik Vatanseverler grubu üyelerinden olan bir muhasebeci, Alman ordusu ve polisinden bazı kesimlerin de darbeye destek vereceğini öne sürmüştü. Darbe planlarına Rusya’nın da dışarıdan destek verdiği iddiaları gündeme gelmişti.