Almanya’da Her Şey Belirsiz

Almanya’da Her Şey Belirsiz
Almanya’da Angela Merkel’in 16 yıllık başbakanlığını sonlandıran seçimlerde en çok oyu alan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile seçimlerden üçüncü çıkan Yeşiller ile dördüncü Hür Demokrat Parti (FDP) arasında koalisyon...

Almanya’da Angela Merkel’in 16 yıllık başbakanlığını sonlandıran seçimlerde en çok oyu alan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile seçimlerden üçüncü çıkan Yeşiller ile dördüncü Hür Demokrat Parti (FDP) arasında koalisyon hükümeti kurulması seçeneği öne çıkıyor.
Seçimlerin birincisi SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, partisinin genel merkezinde açıklamalarda bulundu. Scholz, Merkel’in Hıristiyan Demokratlarının (CDU/CSU) tarihi bir oy kaybı yaşadığını anımsatarak, seçmenin bu partileri iktidarda görmek istemediğini söyledi.
Scholz, “Seçmen açıkça konuştu. Üç partiyi -Sosyal Demokratları, Yeşilleri ve FDP’yi güçlendirdiler. Bu nedenle bu ülkenin vatandaşlarının verdiği açık yetki, bir sonraki hükümeti bu üç partinin kurmasıdır” ifadelerini kullandı.
Merkel’in ‘büyük koalisyon’ hükümetinin Maliye Bakanı olan Scholz’un bu açıklaması, CDU/CSU’nun muhalefette kalacağını gösteriyor. Scholz, Noel’e kadar anlaşmayı tamamlayıp hükümeti kurabilmeyi umduğunu belirtti.   
Scholz’un hedefindeki koalisyonun kurulması durumunda Yeşillerin geçmişte SPD ile kurdukları ikili koalisyondaki Joschka Fischer örneği üzerinden dışişleri bakanlığını isteyebileceği, iş dünyasına yakın liberal FDP’nin de gözünün maliye bakanlığında olduğu belirtiliyor.
Scholz açıkladığı planı gerçekleştirebilirse Willy Brandt, Helmut Schmidt ve Gerhard Schroeder’den sonra 2. Dünya Savaşı’ndan sonra dördüncü SPD’li başbakan olacak. 
Scholz’un koalisyon pazarlıklarında başarılı olamaması halinde, hükümet kurma görevinin tarihi oy kaybına rağmen CDU/CSU’ya verilecek. Partinin başbakan adayı Armin Laschet de hükümeti kendisinin kurmak istediğini söyledi.

Kilidi Yeşiller ve FDP Çözecek

Almanya’daki seçimlerde ülkenin en büyük iki siyasi gücü SPD ve CDU’nun oyları yüzde 30’un altında kaldı. Büyük partilerin oy oranlarının düşük kalması, geleneksel koalisyon ortaklıklarını imkansız kılıyor. Bu nedenle Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonda kilit parti konumunda bulunuyor.
Deutsche Welle Türçe’nin haberine göre, FDP lideri Cristian Lindner, parti yönetimi ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, Yeşiller Partisi ile muhtemel bir hükümette beraber yer almak konusunda “ön sondaj” çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Görüşmelerde “ortak ilerici bir zemin” bulunup bulunamayacağına bakacaklarını kaydeden Lindner, başka detay vermezken görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını belirtmekle yetindi.
Yeşiller ile FDP arasında “büyük içerik farkları” olduğunu belirterek, önce iki partinin birbiriyle görüşmesinin “daha mantıklı” olacağını söyleyen Lindner,  diğer taraftan Yeşiller ve FDP’nin büyük koalisyonun statükosuna en fazla karşı çıkan partiler olduğunun da altını çizdi.


Oy Dağılımı ve Seçenekler


SPD, bir önceki seçimlere göre oy oranını yüzde 5,2 artırarak yüzde 25,7’ye yükseltti. CDU ile sadece Bavyera eyaletinde teşkilatlı kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) oyları tarihi bir düşüşle yüzde 24,1’e geriledi.
Geçmişte CDU/CSU’nun doğal koalisyon ortağı liberal Hür Demokrat Parti (FDP) iken SPD de Yeşiller ile koalisyona gidiyordu. Şimdi ise gerek SPD gerekse Birlik Partileri, bir üçüncü koalisyon ortağına muhtaç durumda. Seçimlerde yüzde 10,3 oy alan sağ popülist Almanya için Alternatif, koalisyon seçeneklerine dahil değil. Meclisteki tüm partiler, yabancı düşmanı ve göç karşıtı bir profil sergileyen partiyle koalisyon için kapıları daha seçim öncesinden kapatmıştı.
SPD, Yeşiller ve FDP’nin anlaşamaması durumunda teorik olarak yeniden bir Büyük Koalisyon kurulması da mümkün. Ancak SPD de Birlik Partileri de zaten yıpranmış durumdaki bir Büyük Koalisyona yeniden girmekten yana değil.

Gençlerin Tercihi Yeşiller

Yeşiller daha yüksek oranda oy beklentisinde olmakla birlikte yüzde 15’e yakın oy oranı ile tarihi bir zirve yakaladı ve 2017 seçimlerine kıyasla oylarını neredeyse iki katına çıkardı. Tüm partiler arasında oylarını en fazla artıran parti oldu.
İlk seçim projeksiyonlarına göre 30 yaş altı seçmenlerin oylarının yüzde 40’tan fazlası Yeşiller Partisi ve FDP’ye gitmiş görünüyor.
ZDF ve Forschungsgruppe Wahlen’in projeksiyonlarına göre genç seçmenlerin oy dağılımı şöyle:
Yeşiller %22
Hür Demokrat Parti (FDP) %20
Sosyal Demokrat Parti (SPD) %17
Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) %11
Sol Parti %8
Almanya için Alternatif Partisi (AfD) %8

Almanya'nın İlk Trans Vekilleri

Almanya’da yapılan seçimlerde Yeşiller’den milletvekili seçilen Tessa Ganserer ile Nyke Slawik, parlamentoda görev yapacak ilk trans vekil oldu.
Reuters’e konuşan Tessa Ganserer (44), “Bu, sadece Yeşiller için değil, aynı zamanda trans-özgürlük hareketi ve tüm kuir (queer) topluluğu için de tarihi bir zafer” dedi.

Türk Kökenli 18 Vekil

Almanya’da yapılan genel seçimde, 18 Türk asıllı aday, milletvekili olarak Federal Meclise (Bundestag) girmeye hak kazandı.
Geçici ilk resmi sonuçlara göre, Aydan Özoğuz, Hakan Demir, Metin Hakverdi, Macit Karaahmetoğlu, Derya Türk-Nachbaur, Mahmut Özdemir, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel ve Nezahat Baradari, Sosyal Demokrat Partiden (SPD) milletvekili seçildi.
Yeşiller Partisinden Cem Özdemir, Ekin Deligöz, Canan Bayram, Filiz Polat ve Melis Sekmen meclise girmeye hak kazanırken, Sol Partiden Ateş Gürpınar, Sevim Dağdelen ve Gökay Akbulut da seçilen diğer Türk kökenli milletvekilleri oldu. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Serap Güler milletvekili seçildi.
Böylece geçen seçimde 14 olan Türk kökenli milletvekili sayısı bu seçimde 18’e yükseldi.