Almanya’dan ‘Kavala’ açıklaması: Türkiye yükümlülüklerini ihlal ediyor

Almanya’dan ‘Kavala’ açıklaması: Türkiye yükümlülüklerini ihlal ediyor
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Yargıtay’ın Gezi Davası’nda 28 Eylül Perşembe günü verdiği onama kararları hakkında açıklama yaptı. Bakanlığın resmi X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesaplarından Almanca ve İngilizce...

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Yargıtay’ın Gezi Davası’nda 28 Eylül Perşembe günü verdiği onama kararları hakkında açıklama yaptı. Bakanlığın resmi X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesaplarından Almanca ve İngilizce yapılan açıklamada, “Osman Kavala’nın hapishanede geçirdiği her bir gün, bir fazladır” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşımda ayrıca şöyle denildi: “Her gün, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf bir devlet olarak Türkiye'nin yükümlülüklerini ihlal ediyor. Yargıtay’ın dünkü kararı, Türkiye’de insan hakları ve hukukun üstünlüğü için yıkıcı bir sinyal.”

Avrupa Kurumlarında Yoğun ‘Kavala’ Mesaisi

Yargıtay'ın Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onamasının ardından Kavala’nın durumunun önümüzdeki haftalarda Avrupa kurumlarının gündeminde olması bekleniyor.

Deutsche Welle (DW) Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, Osman Kavala’nın durumunun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) 9-13 Ekim tarihleri arasında Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenecek genel kurul toplantılarında gündeme gelmesi bekleniyor. AKPM'nin "Osman Kavala’nın Derhal Serbest Bırakılması İçin Çağrı" başlığı altında özel bir genel kurul oturumu düzenlemesi gündemde. 

Oturumun düzenlenip düzenlenmeyeceğine dair nihai oylama 9 Ekim sabahı AKPM Başkanlık Divanı’nda yapılacak. Başkanlık Divanı’ndan onay çıkması halinde oturumun 12 Ekim Perşembe günü öğle saatlerine doğru yapılması planlanıyor.

‘Ortak Tamamlayıcı Prosedür’ün işletilmesi de gündemde

Oturumun gerçekleşmesinin, Avrupa Konseyi çatısı altında aylardır devam eden Osman Kavala tartışmalarına AKPM’nin de doğrudan dahil olacağı anlamına geleceği belirtiliyor. Böyle bir durumda Kavala tartışmaları 46 Avrupa ülkesinin parlamenterlerinden oluşan, yani siyasi bir yapı olan AKPM platformuna da taşınmış olacak. Bu da AİHM kararlarının infazının denetiminden sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, Kavala dosyasında gelecek aylardan itibaren AKPM ile beraber hareket edeceği şeklinde yorumlanıyor.

Kavala’nın AİHM kararı gereği serbest bırakılmaması halinde, Bakanlar Komitesi, AKPM ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'nden oluşan ve "Ortak Tamamlayıcı Prosedür" adı verilen mekanizmanın işletilmesi de gündemde. Bu aşamada Avrupa Konseyi’nden Ankara’ya üst düzey ziyaretlerin gerçekleşebileceği söyleniyor. Yine bu süreçte Kavala hakkındaki AİHM kararının infaz denetim süreci Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bünyesinde teknik düzeyde incelenmeye devam edilecek.