Altılı masa talimatı konuşmayın

Altılı masa talimatı konuşmayın
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun, “Kemal Kılıçdaroğlu aday olmazsa masa dağılır” açıklaması, “6’lı masa”yı oluşturan siyasi partilerde rahatsızlık yaratırken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu,...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun, “Kemal Kılıçdaroğlu aday olmazsa masa dağılır” açıklaması, “6’lı masa”yı oluşturan siyasi partilerde rahatsızlık yaratırken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcılarına, adaylık konusunda konuşma yasağı getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Hürriyet Gazetesi’ne bugün verdiği röportajda da, muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olması gerektiğini söyledi:

“Aday altılı masanın en büyük partisinden olmalı, bu normal. Karşı çıkan yok. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının masada reddedilmesi Türkiye için ne anlama gelir, bunun iyi değerlendirilmesi lazım. Çalışkan, dürüst, birikimli bir devlet adamı. Buna rağmen olmazsa, Alevi olduğu için reddedildi algısı yerleşecek. Bunu toplum da demokrasi de hazmedemez. Bu durumda karşı çıkarlarsa masa dağılır.”

EN YAKININDAKİ İSİMLERDEN

Kuşoğlu’nun bu sözleri tartışma yarattı. Çünkü, Kuşoğlu,  Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki isimler arasında yer alıyor ve CHP lideri’nin “ortak aday olması gerektiğini” açıkça söyleyen ilk parti yöneticisi.

Kuşoğlu, aynı zamanda “merkez sağ”la kurulan ilişkilerde de önemli rol oynayan bir isim olarak biliniyor. O nedenle bu açıklamaların Kılıçdaroğlu’nun “bilgisi dahilinde olup olmadığı” sorusunu da gündeme getirdi.

KILIÇDAROĞLU HIZLA MÜDAHALE ETTİ

Kılıçdaroğlu ise tartışma yaratan bu açıklamalarla ilgili hemen harekete geçti.

BBC Türkçe’nin CHP Genel Merkezi kaynaklarına dayandırdığı habere göre Kılıçdaroğlu, “genel başkan yardımcıları ve milletvekillerine “6’lı masanın karar verdiği /vereceği konularda değerlendirmede bulunmamaları talimatı verdi.”

Kılıçdaroğlu’nun talimatını CHP Sözcüsü Faik Öztrak twitter hesabından duyurdu:

“Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, 6’lı masa ve onu meydana getiren partilerin Sayın Genel Başkanları dışında hiç kimsenin açıklama yapma yetkisi yoktur.”

CHP kulislerinde, Kılıçdaroğlu’nun, iktidara yakın çevrelerden gelen  “6’lı masa dağılıyor, çatlıyor” eleştirilerinden rahatsız olduğu, yeni bir tartışma başlığı açılmaması için hızla devreye girdiği ve bu “konuşma yasağı” kararını aldığı belirtiliyor.

İHTİLAF YOK’

Kılıçdaroğlu, İstanbul’da katıldığı bir programda ise 6’lı masada “ihtilaf” iddialarına inanılmamasını istedi:

“ Türkiye'nin neresine gidersem gideyim aynı endişe dile getiriliyor. Sizden sadece bir şey istirham ediyorum: Televizyonlar, gazeteler... 'İhtilaf çıktı, kavga çıktı, yok şöyle oldu, yok böyle oldu...' Bunların hiçbirisine inanmayın.”

İYİ PARTİ YORUMSUZ KALACAK

CHP ile “HDP’li bakan” tartışması nedeniyle yaşanan gerilimi nedeniyle gözlerin çevrildiği İYİ Parti yönetimi, basın üzerinden “polemik yaratacak tartışmalara girmeme” kararı aldı.

Kuşoğlu’nun açıklamlarıyla ilgili BBC Türkçe’ye konuşan İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, İYİ Parti olarak bu konuda yapacakları bir açıklama olmadığını söyledi. 6’lı masada parti yöneticilerinin değil, liderlerin konuştuğunu belirten Poyraz, “O nedenle bu sorunuza sayın Kılıçdaroğlu ve CHP’li yetkililerinin cevap vermesi gerekir” görüşünü dile getirdi.

DEVA’DAN ‘ADAY ZARAR GÖRÜR’ AÇIKLAMASI

Adaylık konusunun “doğru zaman ve zeminde” konuşulması gerektiğini belirten DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, aksi taktirde adayların da zarar göreceğine dikkat çekti:

“Kamuoyu üzerinden ismi ne olursa olsun, hangi adayla ilgili olursa olsun,  dayatmaları yanlış buluyorum ve bu yaklaşım biçimlerinin,  adı zikredilen adaylara da fayda sağlamadığı, aksine ciddi zarar verdiği kanaatindeyim. Ve 6’ lı masaya dahil olan tüm partilerin yetkililerinin de bu hususlarda çok daha hassas olması gerektiğini düşünüyorum.”

SAADET TARTIŞMAYI NORMAL KARŞILADI

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın ise 6’lı masanın milletin bir talebi olduğunu, ülke sorunlarının çözümü için bir arada olmalarının da bir anlamda “mecburiyet” olduğunu vurguladı.

Ancak 6’lı masayı oluşturan siyasi parti yöneticilerinin de bu süreçte dikkatli dil kullanmaları gerektiğini kaydeden Aydın, 6’lı masanın kararlarını olgunlaştırıp, netleştirirken, bu tür tartışmaların olabileceğini söyledi. Aydın, şu görüşleri dile getirdi:

“Biraraya gelme sebebimiz o kadar güçlü hale geldi ki, hiçbir farklı düşünce ve yaklaşım bu masayı veya birlikteliği bozamaz. Bağlayıcı olan genel başkanların ta başından itibaren söyledikleri prensiplerdir. Belki mayalanma süreçlerinde zaman zaman böyle açıklamalar olacaktır. Ancak genel başkanları dışındaki yöneticilerin daha dikkatli açıklama yapmaya ihtiyaç var."