Anagold 1 Nisan’a kadar işçilere idari izin verdi

Anagold 1 Nisan’a kadar işçilere idari izin verdi
Erzincan’ın İliç ilçesinde dokuz işçinin göçük altında kaldığı maden ocağının sahibi Anagold, çalışanlarına 1 Nisan’a kadar idari izin verdi.Çöpler altın madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında göçük...
Erzincan’ın İliç ilçesinde dokuz işçinin göçük altında kaldığı maden ocağının sahibi Anagold, çalışanlarına 1 Nisan’a kadar idari izin verdi.

Çöpler altın madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan dokuz işçi heyelan tehlikesinden dolayı arama çalışmaları durduruldu.

ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği maden, Erzincan’da aktif bir fay hattı üzerinde ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafede bulunuyor.

Bu sebeple uzmanlar, madende çevre felaketi meydana gelebileceği konusunda senelerdir uyarıyordu. Ancak yasal başvurular sonuçsuz kaldı.

Göçük altındaki işçileri arama çalışmaları devam ederken, Anagold’un taşeronu Çiftay Şirketi, çalışanlarına mesaj atarak vardiyaya çağırmış ve şu açıklamayı yapmıştı:

“Arkadaşlar normal vardiya devam ediyor. İşe çıkacakmış gibi hazır bir şekilde vardiya saatlerinde duyarlı olalım. Gereksiz haberlere kulak asmayalım. Gelişmelerden haberdar edeceğiz kimse yazılı bir izin almadan bir yere gitmesin.”

Tepkiler gelince izin verdiler

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, X hesabından yaptığı paylaşımda Anagold’un işçilere 1 Nisan’a kadar idari izin verdiğini duyurdu:

“Bu zorlu ve yoğun çalışma süreci devam ederken üretim faaliyetlerimizin durdurulmuş olması, aşağıdaki haritada verilen bölgelerin kapatılmış olması, sahada sadece arama kurtarma ve kriz yönetimi çalışanlarının bulunması talimatı nedeniyle bu kapsamda görevlendirilmeyen tüm çalışanlarımız 1 Nisan 2024 tarihine kadar idari izinli olarak sayılacaktır.”