Ankara AB’den, AB Ankara’dan jest bekliyor

Ankara AB’den, AB Ankara’dan jest bekliyor
Türkiye’den AB’ye gönderilen ılımlı mesajlar çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de temaslarda bulundu. Çavuşoğlu Avrupa Birliği ve yetkilileri ile görüştükten sonra, "Diyaloğu devam ettirme konusunda...

Türkiye’den AB’ye gönderilen ılımlı mesajlar çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de temaslarda bulundu. Çavuşoğlu Avrupa Birliği ve yetkilileri ile görüştükten sonra, "Diyaloğu devam ettirme konusunda AB ile hemfikiriz" dedi, vize serbestisi konusunda adım atılmasını beklediklerini söyledi. AB de Ankara’dan jest beklediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile ayrı ayrı görüştü. Temaslarının sonunda gazetecilere bilgi veren Çavuşoğlu,  "Diyaloğu devam ettirme konusunda AB ile hemfikiriz. Somut atılabilecek adımları gözden geçirdik. Biz vize serbestisi konusunda bir adım bekliyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, "Türkiye sözünü yerine getirir, Avrupa Birliği de verdiği sözleri tutmalı. Muhataplarımızda da aynı kararlılığı gördük, uygulamada da görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Bir yol haritası üzerinde çalışma konusunda mutabık kaldık"

Bakan Çavuşoğlu, "(Türkiye-AB ilişkileri) Atılabilecek somut adımlar için bir yol haritası üzerinde çalışma konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

Yunanistan ile başlayacak istikşafi görüşmeler ile ilgili açıklamada bulunan Çavuşoğlu, "Yunanistan istikşafi görüşmeler öncesinde gerilimi arttıracak adımlar atmamalı" dedi.

AB Konseyi Başkanı Türkiye'ye gelecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız, AB Konseyi ve Komisyonu Başkanı'nı Türkiye'ye davet etti. Onlar daveti kabul etti. Tarihi belirliyoruz" dedi.

Çavuşoğlu ile kısa bir görüşme yapan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Twitter hesabından, AB-Türkiye ilişkilerinde atılacak adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek "Diyalog çok büyük önem taşıyor. Ancak aynı zamanda uygulamada inandırıcı ve güvenilir jestler bekliyoruz" dedi.