Ankara IMF’den para bekliyor

Ankara IMF’den para bekliyor
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) gelecek parayı beklediğini açıklayarak, “IMF’ye 5 milyar dolar borç vermekten söz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi...

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) gelecek parayı beklediğini açıklayarak, “IMF’ye 5 milyar dolar borç vermekten söz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi dört gözle IMF’den Türkiye’nin payına düşen 6,5 milyar doları bekliyor. Hani 128 milyar dolar kasada duruyordu?” dedi. Toprak, iktidarın IMF programını uyguladığına da dikkat çekti. IMF Başkanı Kristalina Georgiev, üç gün önce “Rezerv aktarımı ağustos sonunda tamamlanır” demişti.
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, haftalık yaptığı yazılı değerlendirmede, AKP iktidarının örtülü şekilde IMF programı uyguladığını savundu:
“IMF TAVSİYESİYLE GELEN ZAMLAR”
“Son birkaç aydan bu yana iktidar ve ekonomi yönetimi IMF’nin son Türkiye raporunda dile getirdiği uyarılar ve riskler çerçevesinde önerdiği IMF tavsiyelerini örtülü bir şekilde uyguluyor. Elektriğe, doğalgaza yapılan yüklü zamlar, kurumlar vergisinde, Özel İletişim, Motorlu Taşıtlar, Akaryakıt Tüketim vergilerinde yapılan yüklü artışların hepsi IMF tavsiyesi.
“MEMUR MAAŞLARI DÜŞÜK TUTULACAK”
Cumhurbaşkanının kendisini hariç tutarak ilan ettiği, millete kemer sıktırma, ücret zamlarını düşük tutma, kamuya personel alımlarını azaltma vb. sözde tasarruf tedbirleri de IMF’nin önerileri.
Şimdi kamudaki toplu sözleşmelerde ve memurlarla yapılacak zam müzakerelerinde de maaş artışlarını yükselen enflasyona rağmen, IMF’nin önerisi doğrultusunda çok düşük tutacaklar. Makine Kimya’nın, TEİAŞ’ın özelleştirilmesi, sahillerdeki kamu kampları ve arazilerin, elde avuçta ne varsa satışa çıkartmanın arkasında da IMF’ye şirin görünme var. 19 yılda ülke ekonomisini IMF parasına muhtaç konuma getirdiler. Cumhurbaşkanı, ‘128 milyar dolar MB kasasında duruyor’ diyordu. O zaman çıkın IMF parasını reddedin! Bırakın IMF parasını reddetmeyi, bu iktidar, 130 milyon dolar için Mehmetçik’in canını Kabil’de, Afganistan bataklığında ABD çıkarları için fedaya hazırlanıyor. Böyle yerli-milli olunur mu?”