Ankara'da öğretmenlere polis müdahalesi

Ankara'da öğretmenlere polis müdahalesi
Eğitim İş üyeleri, okullarında sınıflardaki öğrenci sayısının fazla olduğu, koronavirüs salgını riskinin arttığı, eğitim kurumlarında hijyenik ortamın tam anlamıyla sağlanamadığını belirterek Türkiye'nin birçok...

Eğitim İş üyeleri, okullarında sınıflardaki öğrenci sayısının fazla olduğu, koronavirüs salgını riskinin arttığı, eğitim kurumlarında hijyenik ortamın tam anlamıyla sağlanamadığını belirterek Türkiye'nin birçok kentinden Ankara'ya geldi.

"Sağlıklı Eğitim İstiyoruz" sloganıyla yola çıkan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde taleplerini dile getirmek istedi. Öğretmenler, polis engeliyle karşılaştı. Basın açıklaması öncesi, Millî Eğitim Bakanlığı önünde yürümek isteyen eğitim emekçileri ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Müzakereler sırasında bir polisin, Eğitim İş Genel Başkanı Özbay'a "terbiyesizlik", "sende başkan sıfatı yok" sözleri üzerine tartışma yaşandı. O sırada eğitim emekçileri, "Mustafa Kemal'in öğretmenleriyiz" sloganı atarak genel başkanları Özbay'a destek verdi.

Polisin aldığı güvenlik önlemleri nedeniyle yürüyüş yapamayan eğitimciler, sendikanın genel merkezi önünde basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi. Eğitim İş Genel Başkanı Özbay, burada şunları söyledi:

"Anayasa'dan aldığımız hakla, en demokratik hakkımızı kullanmak için kendi evimiz olan, bizim sayemizde ayakta duran, arkasında hiçbir hesap yapmadığımız, liyakatsız, kayırmacı bir atama beklemediğimiz, koridorlarını kendi çıkarlarımız için meşgul etmediğimiz ama adı itibariyle başöğretmenimizden bize kalmış olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın, yani öğretmenlerin evi olması gereken, bizlere idarecilik, makamlar vermek için değil de sesimizi bugüne kadar yapmadıklarını orada ilan etmek için Bakanlığın önünde olmak istedik. Ancak görünen tablo, ülkemiz öyle bir hale gelmiş ki Anayasa, yani toplumsal sözleşmemizin üzerinde burada erk sahipleri yetkilerini aşmış ve demişlerdir ki 'siz kendi evinize gidemezsiniz.' Bunu buradan kınadığımızı ilan etmek istiyorum."

"Üniversitelerimiz yurt, barınma sorununu artık herkes biliyor. Bugün okullar açılmış ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın hiçbir tedbir almadığı tüm kamuoyunun gözünün önünde yaşanmaktadır. Kamuoyuna verileri bile doğru düzgün söylemeyen Milli Eğitim Bakanlığı, şu anda kendi bile şunu görmüştür ki binlerce sınıf karantina altındadır. Bunları kendi, ortalama verileriyle çarptığımızda, hani 26 kişi diyorlar ya, aslında doğruyu yansıtmıyorlar, bugün biliyoruz ki Ankara'nın, Denizli'nin göbeğinde 40 kişilik sınıflar var. Bu çocuklarımızla, eğitim emekçileriyle ilgili hiçbir tedbir almadan adeta bir kaos ortamı yaratmıştır. Bu kaosun sorumlusu Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, sorumluluğunu yerine getirmeyen siyasi iktidardır.”