Ankara'da SMA testi yaptırmayanların nikahı kıyılmayacak

Ankara'da SMA testi yaptırmayanların nikahı kıyılmayacak
ABB Başkanı Yavaş, "Belediyemizden nikah talebinde bulunan belediyemizle başvurup evlenmek isteyen herkesi zorunlu olarak SMA testine gönderme kararı aldık. SMA testini yaptırmayanlara açıkçası nikah kıymıyoruz diyeceğiz" şeklinde...

ABB Başkanı Yavaş, "Belediyemizden nikah talebinde bulunan belediyemizle başvurup evlenmek isteyen herkesi zorunlu olarak SMA testine gönderme kararı aldık. SMA testini yaptırmayanlara açıkçası nikah kıymıyoruz diyeceğiz" şeklinde konuştu.

ABB Başkanı ve CHP ABB Başkan Adayı Mansur Yavaş, bugün ABB Konferans Salonu'nda düzenlenen LGS ve YKS'ye girecek TİP-1 Diyabetli Öğrenciler İçin Diyabet Sensörü Destek Programı'na katıldı.

Burada konuşan Yavaş, evlilik öncesi isteyenlere ücretsiz SMA aşısı desteği sağladıklarını hatırlatarak alınan yeni kararı duyurdu. Belediyeye evlilik için başvuranlardan SMA testi talep etme kararı aldıklarını belirten Yavaş, "SMA testini yaptırmayanlara açıkçası nikah kıymıyoruz diyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yavaş, konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Bizim gözümüz sürekli olarak nerede kime nasıl destek olabiliriz onu da diğer yaşıtları gibi eşit bir şekilde eğitim alması herkesin aynı şekilde sağlığından yararlanması gibi konulara sürekli el atıyoruz. Hatırlarsınız Türkiye'de sürekli olarak SMA'lı hastaların destek kampanyalarını gördükçe şöyle bir yol aklımıza geldi. Evlilik öncesi isteyen herkese ücretsiz olarak SMA aşısı yaptırıyoruz dedik ve daha sonra Sağlık Bakanı da bunu gündemine aldı. Ancak görüyorum ki hala her gittiğimiz mitingde SMA'lı hastaların aileleri bizden destek istiyor. Dolayısıyla en azından kendi yetkimizi kullanarak belediyemizden nikah talebinde bulunan belediyemizle başvurup evlenmek isteyen herkesi zorunlu olarak SMA testine gönderme kararı aldık. SMA testini yaptırmayanlara açıkçası nikah kıymıyoruz diyeceğiz. Böyle bir zorunluluk yapalım. Çünkü Sağlık Bakanlığı yapmasına rağmen maalesef aileler bu konuda biraz ihmalkar davranıyor ve sonuçta aile bir yaşam boyunca çile çekiyor.

30 yaş altına HPV aşısı

Yavaş, belediye tarafından sosyal destek verilen 30 yaş altındakilere ücretsiz HPV aşısı yaptırma kararı aldıklarını hatırlatarak, "İkincisi geçenlerde açıkladığınız HPV aşısı. Bu da Türkiye'de belki kamuoyu tarafından bilinmeyen ama kanser türleri içerisinde akciğer kanseri ve diğer kanserlerin dışında en fazla rastlanan ve insanların ihmal ettiği bir aşı. Bunu da inşallah 30 yaş altındaki sosyal destek verdiğimiz ailelerimizin çocuklarına ücretsiz şekilde yaptırma kararı aldık" dedi.

Yavaş açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bir diğeri de bugün sayın milletvekilimizin bir uyarısıyla arkadaşlarımız çalışma yaptılar. Bu sensörün verilmesi kararını aldık. Çünkü bu da bir problem. Belki çok başarılı bir öğrencimiz sadece diyabet nedeniyle sınavda güçlük çekiyor. Bu nedenle onlara da bu şekilde destek olmak suretiyle en azından bir probleme daha destek olmak istiyoruz. İşte belediyecilik budur, sosyal belediyecilik budur. Emeklilerin problemi varsa onlara koşmak, başka hangi grubun problemi varsa onlara koşmak gerçek belediyeciliğin bu olduğunu düşünüyorum. Resmi kayıtları biraz önce Sağlık Daire Başkanımız da açıkladı sizlere.

Gerçekten Ankara'da 2 bin 500 kadar diyabetli öğrencimiz var. İnşallah onları da sınavlara girdikleri zaman diğer yaşıtları gibi eşit bir şekilde, sağlıklı bir şekilde sınava girmelerini sağlayacak sensörleri dağıtmış oluyoruz. Katılan ailelere de bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyorum uygulama Türkiye'de bir örnek olur ve Türkiye'de hemen hemen bütün belediyeler ve sağlık kuruluşları, valilikler, kaymakamlar bu konuya el atar diyor hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."