Antakya’yı su basarken, DSİ Afrika ülkesi Cibuti’ye baraj yaptı

Antakya’yı su basarken, DSİ Afrika ülkesi Cibuti’ye baraj yaptı
Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Antakya'daki tarım arazilerinin 6 şubat depremlerinden sonra su bastığını, suyun tahliye edilemediğini ancak Devlet Su İşleri'nin, Afrika ülkesi Cibuti’de taşkınları önlemek...
Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Antakya'daki tarım arazilerinin 6 şubat depremlerinden sonra su bastığını, suyun tahliye edilemediğini ancak Devlet Su İşleri'nin, Afrika ülkesi Cibuti’de taşkınları önlemek için baraj yaptığını belirtti.

Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın aktardığına göre; 6 Şubat’taki depremlerde Antakya-Reyhanlı Karayolu hasar gördü. Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü alternatif servis yolu yaptı. Yapılan bentler yetersiz ve yanlış yere yapıldığı için aşırı yağışlarda su tahliye edilemiyor. Geçtiğimiz günlerde binlerce dönüm tarım arazisi su altında kaldı. Çiftçi büyük zarara uğradı.

Antakya’daki çiftçi su baskınlarına çözüm beklerken Devlet Su İşleri, Afrika ülkesi Cibuti’de taşkınları önlemek için baraj yaptı. Hem de hibe yani karşılıksız yaptı. Ambouli Dostluk Barajı, Cibuti Cumhuriyeti başkenti Cibuti’nin, 22 km batısında Ambouli deresi üzerinde yer alıyor. Ambouli Dostluk Barajı’nın amacı, başkent Cibuti’nin taşkından korunması ve yeraltı suyunun beslenmesi olarak açıklandı.

Cibuti’deki barajın resmi açılışı 5 Şubat 2024’te yapıldı. Düzenlenen törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Cibuti Büyükelçisi ve Cibuti makamları, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ve DSİ yöneticileri katıldı.

(Videoda Antakya’da su altında kalan tarım arazilerinin bir bölümü)