Antik kent kaderine terk edildi

Antik kent kaderine terk edildi
Bodrum’a bağlı Gümüşlük Mahallesi’ndeki Myndos Antik Kenti’nde 4 yıl önce kazı ve kurtarma çalışmalarına ara verildi ve tarihi miras kaderine terk edildi. Antik kentin kutsal alanının definecilerin akınına uğraması üzerine...

Bodrum’a bağlı Gümüşlük Mahallesi’ndeki Myndos Antik Kenti’nde 4 yıl önce kazı ve kurtarma çalışmalarına ara verildi ve tarihi miras kaderine terk edildi. Antik kentin kutsal alanının definecilerin akınına uğraması üzerine bölgede inceleme yapan arkeolog ve dernek yöneticileri alanın koruma altına alınmasını istedi.



Sözcü’nün haberine göre, Gümüşlük Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı İbrahim Hakkı Zırh, Gümüşlük Forumu yöneticisi Ramazan Tatar ve arkeolog Korcan Kayacan bölgedeki incelemelerinde binlerce yıllık tarihin yağmalandığını anlattı. Zırh, özetle şunları söyledi:
“Gümüşlük’te dönem dönem bakanlık kazı ve kurtarma çalışmaları yaptı ancak kazılar ödenek yokluğundan 4 yıl önce bırakıldı, burası da kaderiyle baş başa kaldı. Bu alanın dünyada bir benzeri yok. İsteyen bu alana gece gündüz girebiliyor, istediği tarihi eseri alıp gidebiliyor. Bölgeyi her gezdiğimizde definecilerin yeni yaptıkları kazılarla karşılaşıyoruz, önlem, koruma, denetim yok. Alanın bir an önce kamulaştırılıp etrafının korumaya alınması gerekir. İlgili kurumlara müracaatta bulunmuştuk ancak antik kent soyulmaya devam ediyor.”