Antika elbisenin cebine dikilmiş 135 yıllık gizem çözüldü

Antika elbisenin cebine dikilmiş 135 yıllık gizem çözüldü
10 yıl önce antika bir elbisenin gizli cebinde bulunan kağıdın sırrı ortaya çıktı. Bu zamana kadar anlamlandırılamayan mesajların, 27 Mayıs 1888 tarihinde yazıldığı belirlendi. 135 yıllık gizem çözüldü.ABD'nin Maine eyaletinde,...

10 yıl önce antika bir elbisenin gizli cebinde bulunan kağıdın sırrı ortaya çıktı. Bu zamana kadar anlamlandırılamayan mesajların, 27 Mayıs 1888 tarihinde yazıldığı belirlendi. 135 yıllık gizem çözüldü.

ABD'nin Maine eyaletinde, antika bir elbisenin cebinde bulunan gizemli yazıların sırrı 135 yıl ardından çözüldü.

10 yıl önce Sara Rivers-Cofield isimli kadın, Maine'deki bir mağazadan Viktorya dönemine ait ipek elbise satın aldı. Eve gidip elbiseye baktığında ise, eteğin altında gizli bir cep olduğunu keşfetti. Cebin içinde, hiçbir anlam ifade etmeyen kelimelerin yazılı olduğu bir kağıt vardı.

"Calgarry Cuba Unguard confute duck fagan egypt" gibi anlamsız cümlelerin yazılı olduğu kağıdın gizemi açığa çıktı. Çözülmemiş 50 şifreli yazı arasında yer alan "İpek Elbise kriptogramı", Manitob Üniversitesi'nde bilgisayar analisti olan Wayne Chan tarafından deşifre edildi.

Chan, kelimelerin ne anlama geldiğini çözmekle kalmadı, aynı zamanda bu kelimelerin muhtemelen yazıldığı günü de belirledi: 27 Mayıs 1888.

Bu kağıdın bir casusa mı yoksa yasadışı kumar bağımlısı olan birine mi ait olduğunu araştıran Chan, yanıtın aslıda çok daha basit olduğunu buldu. Mesajların, 19'uncu yüzyılda ABD Ordusu ve Hava Durumu Bürosu tarafından meteorolojik tahminleri mümkün olduğunca ucuza göndermek için kullanılan bir tür telgraf kodu olduğu ortaya çıktı.

Chan, bu gizemli mesajların hava durumu gözlemlerine ilişkin şifrelerden oluştuğunu tespit etti.

Buna göre, peçetede yazan "Bismark, omit, leafage, buck, bank" kelime öbeği şu anlama geliyordu:
Bismark- İstasyon adı: Bismarck, Dakota Bölgesi (bugünkü Kuzey Dakota'da)
Omit- Hava sıcaklığı: 56° F
Leafage- Çiy noktası: 32°F, Gözlem zamanı: 22:00
Buck- Hava durumu: Açık, Yağış: Yok, Rüzgar yönü: Kuzey
Bank- Mevcut rüzgar hızı: 19 mil/saat, Gün Batımı: Açık