Arap ülkeleri arasında "ramazan ayının başlangıcı" anlaşmazlığı

Arap ülkeleri arasında "ramazan ayının başlangıcı" anlaşmazlığı
Ürdün ve Umman "hilalin görülmemesi" nedeniyle ramazan ayının salı günü başlayacağını açıkladı. Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, Katar ve BAE gibi ülkeler ise ramazan ayının pazartesi başlanacağını duyurdu.Arap...
Ürdün ve Umman "hilalin görülmemesi" nedeniyle ramazan ayının salı günü başlayacağını açıkladı. Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, Katar ve BAE gibi ülkeler ise ramazan ayının pazartesi başlanacağını duyurdu.

Arap ülkeleri arasında "ramazan ayının başlangıcı" anlaşmazlığı yaşanıyor.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada "ramazan hilalinin görüldüğü" 11 Mart Pazartesi günü ramazanın ilk günü olacağı ifade edildi.

Yemen, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, Filistin, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) yapılan açıklamalarda da ramazan ayının 11 Mart Pazartesi günü başlayacağı belirtildi.

Ürdün ve Umman ise hilalin görülmemesi nedeniyle ramazanın salı günü başlayacağını açıkladı.

Bazı ülkeler hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil kendi ülkelerinde görülmesini esas alması nedeniyle ramazanın başlangıcında farklılıklar yaşanabiliyor.

Türkiye'de Diyanet de ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, hilalin yerelde görülmesini değil dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.