Araştırma: Tam kapanmayla daha az vaka ve ölümle karşılaşacaktık

Araştırma: Tam kapanmayla daha az vaka ve ölümle karşılaşacaktık
Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Bilim Akademisi üyesi Prof. Erol Taymaz’ın yaptığı araştırmayı paylaşarak, “Bir aylık tam kapanma uygulasaydık, ekonomik maliyet aynı kalacak ancak vefat...

Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Bilim Akademisi üyesi Prof. Erol Taymaz’ın yaptığı araştırmayı paylaşarak, “Bir aylık tam kapanma uygulasaydık, ekonomik maliyet aynı kalacak ancak vefat sayısı 4 bin 700’lere çıkmayacak, 2 bin 763’te kalacaktı” dedi.


TAM KARANTİNA VE ERKEN UYGULAMA
ODTÜ İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Erol Taymaz, koronavirüs salgınında Türkiye’nin tercih ettiği kısmi karantinayla, dünyada uygulanan tam karantina ve erken uygulama stratejilerinin maliyetlerini bilimsel olarak araştırdı. Çıkan sonuçta, “Yeni Zelanda’daki gibi bir aylık tam kapanma olsaydı, vaka sayısı 100 bin 895, vefat sayısı ise 2 bin 763 olacaktı. Yani yüzde 40 civarında hasta sayısı ve vefat sayısı azalabiliyordu. Bir başka strateji olarak tedbirler daha erken alınsaydı, iki hafta önce başlasaydı, toplam vaka sayısı 124 bin 44, vefat sayısı 3 bin 462 olacaktı” denildi.