Arjantin'de aşırı sağcı Javier Milei dönemi başladı

Arjantin'de aşırı sağcı Javier Milei dönemi başladı
Arjantin'de devlet başkanlığına seçilen Javier Milei, bugün yemin ederek görevine başladı. 53 yaşındaki Milei'nin vaatleri arasında ülkesinin merkez bankasını kapatmak yer alıyor.Arjantin'de Kasım ayında devlet başkanlığına...

Arjantin'de devlet başkanlığına seçilen Javier Milei, bugün yemin ederek görevine başladı. 53 yaşındaki Milei'nin vaatleri arasında ülkesinin merkez bankasını kapatmak yer alıyor.

Arjantin'de Kasım ayında devlet başkanlığına seçilen Javier Milei, bugün yemin ederek görevine resmen başlamış oldu.
Başkent Buenos Aires'teki yemin törenine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, İspanya Kralı VI. Felipe gibi çok sayıda siyasi lider de katıldı. Ayrıca eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da katıldı.

Merkez bankasını kapatma sözü verdi

Milei, seçim kampanyasında enflasyon oranının yüzde 200'e yaklaştığı, ağır ekonomik krizin içindeki ülkede radikal değişikliklere gitme sözü vermişti. Sağ popülist, ultraliberal çizgideki siyasetçi ülkenin merkez bankasını kapatacağını ve Amerikan Doları'nı ülkenin para birimi haline getireceğini ilan etmiş ve Milei ilk reform paketini göreve başladıktan sonra birkaç gün içerisinde parlamentoya sunacağını açıklamıştı.

53 yaşındaki iktisatçı, kasıtlı olarak dağınık bıraktığı saçları ve rock yıldızı kimliğiyle kamuoyunda büyük ilgi çekiyor. Milei, eğitim, sağlık gibi kamu harcamalarında kesinti ve kabineyi küçültme sözünün bir ifadesi olarak seçmenlerin karşısına sık sık elektrikli testereyle çıkmıştı. Kürtaja ve derslerde cinsel eğitim verilmesine karşı olan Milei, küresel iklim değişikliğinin varlığını da reddetmişti.