Asgari ücretli için müze ziyaretleri de lüks oldu: Topkapı Sarayı’nda su 20, bir bardak limonata 98 TL

Asgari ücretli için müze ziyaretleri de lüks oldu: Topkapı Sarayı’nda su 20, bir bardak limonata 98 TL
Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki mini büfelerde bir şişe su 20 lira, 1 bardak limonata 98 liraya satılıyor.Milyonlarca çalışanın geçim ücreti olan ve ortalama ücret haline gelen asgari ücret, geçen haftalarda yapılan toplantıların...

Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki mini büfelerde bir şişe su 20 lira, 1 bardak limonata 98 liraya satılıyor.

Milyonlarca çalışanın geçim ücreti olan ve ortalama ücret haline gelen asgari ücret, geçen haftalarda yapılan toplantıların ardından net 11 bin 402 liraya yükseltildi. Temmuz ayında hesaplara yatması beklenen yeni asgari ücret, dolar ve enflasyon karşısında kısa sürede eridi. Çalışanların kira ve gıda harcamaları içn yetersiz kalan ücretle sosyal ve kültürel etkinlikler de  ulaşılamaz hale geldi.

Gerçek Gündem'den Merve Çoban'ın haberine göre, durumun bir örneği Osmanlı döneminde kalan ve her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen Topkapı Sarayı’nda yaşanıyor.

Milli Saraylar’a bağlı Topkapı Sarayı’nın bahçesinde yer alan mini büfelerden alışveriş yapmak zorunda kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, fiyat listesine baktığında ve hesabı öderken büyük bir şokla karşılaşıyor.

Topkapı Müzesi için uygulanan tarifede 500 ml su için 20 lira, plastik donuk bardakta limonata için 98 lira istendiği görülüyor. 

Müze Kart sahibi olunması halinde ise fiyatlarda yüzde 50 indirim uygulanıyor. 

Fotoğraf: Gerçek Gündem

Topkapı Sarayı Müzesi’nde uygulanan fiyat tarifesine dair bir bilgiyi resmi kurumların internet sitelerinden bulmak mümkün olmazken yurttaşlar ve turistler fahiş fiyatlarla kompleks içinden alışveriş yapmaya mecbur bırakılıyor.

Asgari ücretli bir bardak limonata içmek için 2 saat çalışmak zorunda

Öte yandan bir asgari ücretlinin Topkapı Sarayı’nın avlularında limonata alabilmesi için yaklaşık 2 saat çalışması gerekiyor. 500 ml su için çalışılması gereken süre ise yaklaşık 40 dakika. Ailesi ya da arkadaşları ile gelen ziyaretçiler için bu rakam katlanarak artıyor.

Asgari ücret net maaşının 11 bin 402 liraya yükselmesiyle saatlik ücret 50 lira 68 kuruş oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ‘Müzedenal’ isimli sitede ise tarihi figürlerin kullanıldığı süs eşyalarının yine fahiş fiyatlara satıldığı gözlerden kaçmıyor.