Aşı kapanın elinde kalıyor

Aşı kapanın elinde kalıyor
Daha önce yaptığı açıklamada Çin aşısı Sinovac’ın 10 milyon doz temin edileceğini duyuran Bakan Koca, Bilim Kurulu sonrası yaptığı açıklamada 50 milyon aşı için imza atıldığını duyurdu. Koca, “Aralık ayında asgari...

Daha önce yaptığı açıklamada Çin aşısı Sinovac’ın 10 milyon doz temin edileceğini duyuran Bakan Koca, Bilim Kurulu sonrası yaptığı açıklamada 50 milyon aşı için imza atıldığını duyurdu. Koca, “Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere, Aralık-Ocak-Şubat ayında, sorun olmazsa, yapılan sözleşme ile 50 milyon aşı için imza atıldı” dedi.
Koca ayrıca, Biontech aşısını kastederek, “Aralık›ta 1 milyon, devamında 25 milyona kadar aşının verilebileceği şekilde görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya ve diğer aşılarla irtibat halindeyiz. Aşıları vatandaşlarımıza ücretsiz ulaştıracağız. Riskli gruplara biz yaptıracağız. Kendisi alıp yaptırmak isteyenler için de üst fiyat limiti koyacağız” diye konuştu.
Tam bu noktada ülkelerin satın almaya başladığı aşı dozları merak konusu oldu. Avrupa Birliği, toplamda 860 milyon doz aşı siparişi verdi. Bu rakam Japonya’da 290 milyon, İngiltere›de 145 milyon,; Kanada’da 96 milyon, Avustralya 43.8 milyon, Şili’de 24.4 milyon.
KANADA NÜFUSUNDAN FAZLA SİPARİŞ ETTİ
Bu verilere göre; Kanada, nüfusunun tamamından fazlasına, ‘yüzde 255’ine yetecek kadar’ aşı sipariş etti. Bu oran Japonya için yüzde 229, İngiltere için yüzde 217, ABD için yüzde 213, Avustralya için yüzde 175, AB ülkeleri için yüzde 156 ve Şili için yüzde 130.
‘TÜRKİYE RİSKE GİRDİ’
Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nden Prof. Dr. Derya Unutmaz’a göre ise Türkiye aşı yarışında geç kaldı. ‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’a konuşan ve anlaşma imzalanan Çin aşısının güven konusunda tartışmalı olduğunu belirten Unutmaz, Türkiye’nin riske girdiğini ve Mayıs ayına kadar 100 milyon doz aşıya sahip olması gerektiğini aktardı. Birden fazla aşının satın alınması gerektiğini aktaran Unutmaz, Çin aşısının Faz 1 sonuçlarının pek iyi sonuçlar vermediğini söyledi.
‘NİSAN AYI İYİMSER’
Yerli aşı için Nisan ayının işaret edilmesinin ‘İyimser’ bir yaklaşım olduğunu söyleyen Unutmaz, “Türkiye aşıda henüz Faz 1 aşamasında. Faz 3’e şubatta başlansa en iyi ihtimalle haziranda koruyucu olup olmadığı belirlenecek. Sonrasında üretim olacak. Türkiye’de böyle bir altyapı da yok. Şimdiden nisan ayı derseniz, o aşıya güven olmaz” dedi.