Aşı nerede üretilecek

Aşı nerede üretilecek
Türkiye’nin sadece Çin’den aşı alması ve bu sayının da yetersiz olduğu tartışmaları sürerken, umutlar yerli aşıya bağlandı. Yerli aşının tamamlanmasında nisan ayının erken bir tarih olduğunu belirten Türk Tabipleri...

Türkiye’nin sadece Çin’den aşı alması ve bu sayının da yetersiz olduğu tartışmaları sürerken, umutlar yerli aşıya bağlandı. Yerli aşının tamamlanmasında nisan ayının erken bir tarih olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, Türkiye’de iyi üretim koşullarıyla milyonlarca doz aşı üretimi yapacak bir merkezin bulunmadığını, bu yüzden Çin’den getirilen aşının adil koşullarda dağıtılamayacağını söyledi.
YERLİ AŞIYA UMUT
BAĞLAMAK RİSKLİ
Bulut’a göre, yerli aşının devreye girmesi için nisan ayı erken bir tarih. Aşının geliştirilmesinin yanı sıra üretim aşamasının da ayrı bir sorun olduğunu belirten Bulut, Türkiye’nin şu aşamada yerli aşıya umut bağlamasının riskli olduğunu ifade etti.
Yerli aşının uluslararası satışının yapılabilmesi için de GMP koşullarının sağlandığına dair belgelendirme yapılması gerektiğine de dikkat çeken Bulut, “DSÖ’nün bu konudaki kıstasına göre koşulların oluşturulması lazım. Bu koşullar sağlanmadan Türkiye, ben ürettim der; ama bu durumda uluslararası satışını yapamaz ve etik sorunlar çıkar” diye konuştu.

BAKAN VARANK: 4 AŞI ADAYIMIZ HAYVAN DENEYLERİNİ BAŞARIYLA GEÇTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise “Tasarım, prototip aşı ve hayvan çalışmaları aşamaları sonrasında 4 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamlamış durumda” dedi.